Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), Avrupa’da M çiçeği virüsü riskinin düşük seviyede kalmaya devam etmesine rağmen “ithal vakaların” artabileceğine dikkat çekerek, Avrupa ülkelerine virüsle mücadele için hazırlıklı olma çağrısında bulundu. ECDC’nin düzenlediği toplantıda, M çiçeği virüsüyle ilgili güncel durum ve hazırlıklar ele alındı. ECDC Direktörü Dr. Pamela Rendi-Wagner, Avrupa’da salgın riskinin düşük olduğunu belirtti ancak “ithal vaka” sayısının artabileceğine dikkat çekti. Bu nedenle Avrupa ülkelerinin enfeksiyonları hızlı bir şekilde tespit etmeye hazır olmaları gerektiğini vurguladı.
Rendi-Wagner, Afrika’da salgının gerçek boyutunun daha büyük olabileceğini ifade ederek, ECDC’nin AB üyesi ülkeleri salgına karşı hazırlıklı hale getirmenin yanı sıra Afrika’da da çalıştığını ve bölgedeki sağlık yetkililerine destek olduğunu belirtti. M çiçeğinin yeni Kovid-19 olmadığını vurgulayan Rendi-Wagner, iki virüsün farklı olduğunu ve M çiçeği için aşının bulunduğunu söyledi. Tüm nüfusu aşılamaya gerek olmadığını belirten Rendi-Wagner, virüs dolaşımının yüksek olduğu bölgelere seyahat edenlerin özellikle aşılanması gerektiğini ifade etti.
M çiçeği virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte olmuş bireylerden bulaşabilir. Virüs nedeniyle vücut döküntülerine dokunmak, bulaşık eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek bulaş riskini artırır. Belirtiler genellikle virüsü kaptıktan 5 ila 21 gün sonra ortaya çıkar ve ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, şiş lenf bezleri, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte kabarcıklar şeklinde görülebilir.
ECDC, M çiçeği virüsünün Avrupa’da düşük seviyede olduğunu ancak ithal vakaların artabileceğine dikkat çekti. Virüsle mücadele için Avrupa ülkelerinin hazırlıklı olmaları gerektiğini belirtti. Bunun yanı sıra Afrika’da da salgın durumunun daha büyük olabileceğine ve buna karşı önlem alınması gerektiğine vurgu yaptı. M çiçeği virüsünün Kovid-19’dan farklı olduğunu ve aşısının bulunduğunu vurgulayarak, yüksek risk altındaki kişilerin özellikle aşılanması gerektiğini ifade etti. Virüsün bulaşma yolları ve belirtileri hakkında da bilgi verdi.