G-QXXHXL9JW0
USD34,10
EURO38,09
CNY4,84
GBP45,59
EURO/USD1,12
BIST9.900,25
Petrol74,72
GR. ALTIN2.875,16
BTC2.162.062,68

Kimberley’deki İnsan Eliyle Kazılmış En Derin Çukur: Büyük Çukur

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Kimberley şehrinde yer alan tarihi elmas madeni olan “Büyük Çukur (The Big Hole)” adlı çukur, insan eliyle kazılmış en derin çukur olma özelliğine sahiptir. 1871 yılında Büyük Karoo yarı çölünde bir çiftlik arazisinde elmas bulunmasının ardından bölgeye akın eden 40 binden fazla madenci tarafından açılmıştır. Bu maden kuyusu, elmasa hücum döneminin simgelerinden biridir.

Kimberley şehrinde yer alan Büyük Çukur, şehir merkezinde bulunan Kimberley Maden Müzesi içinde ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Müze, elmasın “kanlı tarihine” doğru bir zaman yolculuğu sunarken aynı zamanda elmas madenciliği hakkında bilgi vermektedir. Müze bahçesinde bulunan tarihi Kimberley evleri konseptli bölüm, Güney Afrika’daki sömürge mimarisini ve yaşam tarzını yansıtarak ilgi çekmektedir.

Müzenin içinde yer alan tarihi madenden toplamda 2 bin 722 kilogram elmas çıkarılmıştır. Büyük Çukur, 240 metre derinliğiyle, insan gücüyle açılmış en derin çukur olma özelliğine sahiptir. Çukurun yakınında bulunan Jagersfontein Madeni, 200 metre derinliğiyle daha büyük bir hacme sahip olsa da, en derin çukur unvanı Büyük Çukur’a aittir. Birinci Dünya Savaşı’nın başlamasıyla faaliyetlerine ara verilen çukur, su baskını sonucu kullanılamaz hale gelmiştir.

Bugün dünyanın en büyük elmas firması olan De Beers, ismini ve temelini Kimberley’deki Büyük Çukur’dan almıştır. İngilizler tarafından işgal edilen toprakları satmaya zorlanan Boer kökenli De Beers ailesi, elmas sektörünün en büyük firmalarından biri haline gelmiştir. Çukur, madenci ölümleriyle ünlü bir geçmişe sahiptir ve çoğunlukla siyahi işçiler tarafından çalıştırılmıştır.

Kimberley şehri, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Bloemfontein şehrinden 170 kilometre doğuda yer almaktadır. Turistler, Türk Hava Yolları’nın İstanbul’dan düzenlediği seferlerle Johannesburg ve Cape Town’a ulaşarak buraya seyahat edebilirler. Şehirde çeşitli konaklama seçenekleri bulunmaktadır ve Büyük Çukur’u ziyaret etmek isteyenler için giriş ücreti 100 Güney Afrika randıdır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kimberley’deki İnsan Eliyle Kazılmış En Derin Çukur: Büyük Çukur

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!