G-QXXHXL9JW0
USD34,08
EURO38,08
CNY4,84
GBP45,36
EURO/USD1,12
BIST9.975,61
Petrol74,62
GR. ALTIN2.842,31
BTC2.168.096,91

Fransa, Denizaltılar İçin Yapay Zeka Tercihi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Fransız Donanması, denizaltı mürettebatının düşman gemilerinin tespitini kolaylaştırmak amacıyla yapay zekaya odaklanıyor. C4ISR.net’in bildirdiğine göre, Fransız Donanması, Toulon’daki Yorumlama ve Akustik Tanıma Merkezi (CIRA) aracılığıyla sualtı akustik verilerinin analizi için yapay zeka teknolojilerini kullanmaya başladı.

Preligens adlı bir startup firmasıyla ortaklık yaparak su altı akustik sinyallerinin yapay zekayla desteklenmiş analizi üzerinde çalışmalar yürütülüyor. Vincent Magnan, Merkez Başkanı, Fransa’nın bu teknolojiyi denizaltılarında test etmeyi ve 2025 yılında operasyonel hale getirmeyi planladığını belirtti.

Magnan, daha fazla sensörün ve geniş kapsamda algılama yapmanın büyük miktarda veri akışına neden olacağını ve bu verileri analiz etmek için yapay zeka gibi teknolojik yeniliklere ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Pasif akustik harbe olan ilginin arttığını belirten Magnan, su altı seslerini tespit edip düşmanın haberi olmadan taktik unsurlar geliştirebilen teknolojilerin önemine dikkat çekti.

Toulon kıyılarında kaydedilen 12 günlük akustik verinin elenmesinin 40 iş gününden fazla sürdüğünü belirten Magnan, Preligens’in teknolojisiyle bu sürenin dramatik bir şekilde azaldığını ve analizin daha hızlı tamamlandığını açıkladı. Fransa’nın artan sayıda gemiyi güçlü pasif akustik sensörlerle donatmasıyla analiz için toplanan veri miktarının katlanarak arttığına dikkat çekildi.

CIRA’nın topladığı veri miktarının 2020 yılında 1 terabaytken, 2024 yılında yaklaşık 10 terabayta çıktığı belirtildi. Uzmanlar, 2030 yılına kadar toplanacak verinin 100 terabaytı aşacağını öngörüyor.

ABD istihbaratından sonra Fransız Donanması’nın da yapay zeka teknolojisine yöneldiği bu gelişme, denizaltı mürettebatının görevlerini daha etkin ve hızlı bir şekilde yerine getirebilecekleri yeni bir dönemin habercisi olabilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Fransa, Denizaltılar İçin Yapay Zeka Tercihi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!