Japon, Fransız ve Alman yetkililer, elektromanyetik top teknolojisinin araştırılması için bir anlaşma yaptı. 30 Mayıs’ta Elektromanyetik Top Teknolojileri İş Birliği İçin İş Tanımı Belgesi imzalandı. Japonya Satın Alma, Teknoloji ve Lojistik Ajansı (ATLA) tarafından yapılan açıklamada, iş birliğinin teknolojinin erken konuşlandırılması için çalışmayı amaçladığı belirtildi.
Japonya, elektromanyetik güç kullanarak mühimmatları uzun mesafelere fırlatan EMT sistemlerine ilgi gösteriyor. ATLA, elektromanyetik toplar hakkında teknik bilgi edinmek amacıyla ABD Donanmasına bir araştırmacı gönderdi. Geçen yıl Kasım ayında, bir ATLA yetkilisi ABD Donanması’na bağlı bir araştırma enstitüsüne araştırma görevlisi olarak teknik bir yetkili gönderdi. Görev sırasında yetkili, elektromanyetik silahların geliştirilmesi konusunda deneyimi olan kişileri dinledi ve tesislerde incelemeler yaptı.
Japonya ayrıca Avrupa Birliği’nin Savunma Araştırmaları Hazırlık Eylemi (PADR) araştırma programının bir parçası olan PILUM projesini koordine etmek üzere Saint-Louis’deki Fransız-Alman Araştırma Enstitüsü (ISL) seçildi. Elektromanyetik top, kara ve gemi karşıtı saldırılar ve füze engelleme için araçlara ve gemilere monte edilebilir. Ancak atış hassasiyetinin artırılması ve silahın küçültülmesi konusunda zorluklar bulunmaktadır.
Japonya, dünyadaki ilk başarısını elde etti. Elektromanyetik topların geleneksel topların yerine geçip geçmeyeceği konusunda ise tartışmalar devam ediyor. Ayrıca Japonya ve Almanya, ortak tatbikat hamleleri yapmaya başladı. Bu arada, Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi olan uluslararası ilişkiler ve savunma sanayii araştırmacısı, elektromanyetik top teknolojisi konusunda meraklı bir isimdir.