G-QXXHXL9JW0
USD34,27
EURO37,50
CNY4,85
GBP44,96
EURO/USD1,09
BIST8.876,22
Petrol78,76
GR. ALTIN2.926,15
BTC2.150.406,25

Türkiye’de Geliştirilen EDIS, Depremleri 117 Saniyeye Kadar Önceden Bildiriyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de geliştirilen deprem erken uyarı sistemi olan EDIS için 10 üniversiteden akademik danışma bilim kurulu ve istişare kurulu oluşturuldu. Yapılan ilk toplantıda, EDIS Afet ve Deprem Sistemleri A.Ş. CEO’su Ali Emre Erişen, uygulamanın merkez üssüne bağlı olarak depremi, etkilenecek bölgeye 117 saniyeye kadar önceden bildirebileceğini belirterek “EDIS, hayat kurtaran haberci” dedi.

Türkiye’de Deprem Erken Uyarı Sistemi’nin Kurulumu ve Kullanıcılara Sinyal Verilmesi Projesi kapsamında oluşturulan akademik danışma bilim kurulu ve istişare kurulu, Yıldız Teknik Üniversitesi’nde 15.00’da toplandı. Toplantıda, Türkiye’deki 10 üniversiteden deprem bilimciler, afet yönetim uzmanları, sosyologlar, psikologlar ve iş dünyası temsilcileri yer aldı. Ayrıca Japonya, ABD, İtalya, Meksika ve Tayvan’dan da bilim insanları kurula dahil edildi. Deprem erken uyarı sisteminin Türkiye’de de EDIS oluşturulmasından sonra fabrikalar, hızlı trenler, AVM’ler ve bazı bölgelerde pilot olarak kullanıldığı belirtildi.

EDIS CEO’su Ali Emre Erişen, uygulamanın pilot bölgelerde başarılı olduğunu belirterek, sözlerine şöyle devam etti: “Uzun yıllardır deprem erken uyarı sistemleri üzerine çalışıyoruz. 2019 yılında yazılım ve algoritmanın tamamlandığı saha testleri başladı ve 2 Haziran’dan itibaren sistem aktif hale getirildi. Sistem, 186 saniyeye varan erken uyarı sürelerini bazı bölgelerde elde etti. EDIS, bu süreler sayesinde umut vaat ediyor ve toplum bilimciler, afet bilimciler ile iş birliği yaparak sistem geliştirmeye devam ediyor.”

Erişen, Türkiye’deki farklı coğrafya nedeniyle diğer ülkelerdeki uyarı sistemlerinden farklı olduğunu belirtti. Depremin algılanıp sinyal gönderilme süresini yarı yarıya azalttıklarını ifade eden Erişen, bu sayede dünya genelinde bir ilke imza attıklarını vurguladı.

Klinik Psikolog İnanç Sümbüloğlu ise erken uyarı sistemlerinin toplum psikolojisi açısından önemine vurgu yaparak, insanların doğru davranışları öğrenmesi ve duygularını yönetmeyi önerdi. Afet bilincinin yaygınlaştırılması ve eğitimlerin ilkokullardan yetişkinlere kadar genişletilmesi gerektiğini belirten Sümbüloğlu, toplumun doğru planlama yaparak korunabileceği ve afetlerle başa çıkabileceğini söyledi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye’de Geliştirilen EDIS, Depremleri 117 Saniyeye Kadar Önceden Bildiriyor!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!