G-QXXHXL9JW0
USD34,08
EURO38,07
CNY4,83
GBP45,37
EURO/USD1,12
BIST9.975,61
Petrol74,66
GR. ALTIN2.838,81
BTC2.144.167,21

Türkiye ve Çin Arasında Nükleer Enerji İşbirliği Yolda

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olan Alparslan Bayraktar, Trakya bölgesinde planlanan nükleer enerji santrali projesine yönelik olarak Çin ile görüşmeler yürüttüklerini ve bu hükümetlerarası anlaşmayı birkaç ay içinde sonuçlandırmayı hedeflediklerini belirtti. Bayraktar, Çin ile enerji alanında geniş işbirliği imkanları bulunduğunu ifade etti.

Türkiye’deki enerji talebinin artması nedeniyle yatırımların artırılması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, ithalat bağımlılığının azaltılması ve karbon emisyonlarının düşürülmesi için çeşitli çalışmaların yapıldığını dile getirdi. Enerji sektöründe çeşitli adımlar atılması gerektiğine işaret eden Bayraktar, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması, nükleer enerji ve doğal gaz gibi enerji çeşitliliğinin sağlanması, kritik minerallere ve hidrojen gibi yeni teknolojilere yatırım yapılması gerektiğini belirtti.

Bayraktar, Çin’in yenilenebilir ve nükleer enerji alanında küresel lider konumda olduğunu vurgulayarak, iki ülkenin ortak hedeflere sahip olduğunu ifade etti. Bu nedenle Çin ile enerji alanında işbirliğine büyük önem verdiklerini belirtti. Doğal Kaynaklar Bakanı ve Ulusal Enerji İdaresi Başkanı ile yapılan görüşmelerde somut adımlar belirlediklerini ve Çin’de düzenlenecek uluslararası madencilik konferansında konuşmacı olarak yer alacaklarını açıkladı. Ayrıca madencilik alanında işbirliğine ilişkin bir çerçeve anlaşması imzalama ihtimalinin yüksek olduğunu ifade etti.

Kritik minerallerin hem Çin hem de Türkiye için küresel ekonomi açısından hayati önem taşıdığını belirten Bayraktar, yeşil enerjiye geçiş sürecinde kullanılan elektrikli araçlar ve piller gibi yeni teknolojilerde çok fazla hammaddeye ihtiyaç olduğunu söyledi. Çin ile nükleer enerji alanında işbirliği içinde olduklarını belirten Bayraktar, 2016 yılına dayanan bir nükleer alanda işbirliği anlaşmasının bulunduğunu ve Trakya’da 4 nükleer reaktör inşa etmek için görüşmelerde bulunduklarını açıkladı. Bu proje için daha sağlam bir yol haritasının olduğunu belirterek, hükümetler arası anlaşmanın birkaç ay içinde sonuçlandırılmasını hedeflediklerini ifade etti. Bu anlaşmanın iki ülke için büyük bir ortaklık olacağını belirtti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye ve Çin Arasında Nükleer Enerji İşbirliği Yolda

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!