G-QXXHXL9JW0
USD35,09
%0.14
EURO36,62
%0.71
EURO/USD1,04
%0.33
BIST9.828,24
%-0.88
Petrol73,82
%0.59
GR. ALTIN2.931,01
%0.37
BTC3.600.768,85
%2.13
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Türkiye’nin Bilimdeki Gururu Oktay Sinanoğlu’na Veda

Türkiye’nin Bilimdeki Gururu Oktay Sinanoğlu’na Veda

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Oktay Sinanoğlu’nun 19 Nisan 2015’te vefat ettiği gün, bilim dünyasının saygın isimlerinden biri kaybedildi. Sinanoğlu, moleküler biyoloji, kimya, matematik ve Türkçe alanlarındaki çalışmalarıyla tanınıyordu. Bilime olan ilgisi çocukluk yıllarında başlamış ve bilim adamı olma hedefini o günlerde belirlemişti.

1935 yılında İtalya’nın Bari kentinde dünyaya gelen Oktay Sinanoğlu, babasının Türkiye Başkonsolosluğu göreviyle bulunduğu bu şehirde büyüdü. Ankara’da Türkiye Eğitim Derneği (TED) Yenişehir Lisesi’ni birincilikle bitirdikten sonra Kimya Mühendisliği eğitimi için ABD’ye burslu olarak gönderildi. Kaliforniya Üniversitesi (Berkeley) ve Massachusetts Institute of Technology (MIT) gibi önemli üniversitelerden başarıyla mezun oldu.

Doktorasını Berkeley’de tamamlayan Sinanoğlu, ABD Atom Enerjisi Merkezi’nde araştırmalar yaparak bilimde önemli adımlar attı. Genç yaşta Harvard ve Yale üniversitelerinde dersler vererek dünyaca tanındı ve sadece 26 yaşında profesörlük unvanını aldı. Dünyanın en genç profesörü olan Sinanoğlu, Almanya’nın prestijli bilim ödülü olan “Aleksander Von Humboldt Bilim Ödülü”nü kazanarak ülkesine de önemli başarılar kazandırdı.

Sinanoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Profesörü unvanı verilen ilk kişi oldu ve pek çok ülkeye bilimsel araştırmalar yapmak için gitti. Yaptığı çalışmalarla Nobel Kimya Ödülü’ne aday gösterilen Sinanoğlu, DNA’ların şifresini çözerek yeni organizmalar yaratma teorileri geliştirdi. Türkçe ve kültür konusundaki düşüncelerini sıkça dile getiren Sinanoğlu, dilin ve kültürün önemini vurgulayarak Türkiye’nin geleceği için uyarılarda bulundu.

Çeşitli ödüllerle onurlandırılan Sinanoğlu, Türkçe üzerine yazdığı eserlerle de dikkat çekti. Eğitim ve siyaset alanında Türkiye’deki sorunlara çözüm önerileri sunan Sinanoğlu, 2011 yılında hayatını kaybeden opera sanatçısı Esin Afşar’ın ağabeyiydi. Solunum yetmezliğinden vefat eden Sinanoğlu’nun cenazesi, ülkesine getirilerek İstanbul’da defnedildi. Türk bilim dünyasının unutulmaz isimlerinden biri olan Oktay Sinanoğlu, çalışmalarıyla ve düşünceleriyle hala anılmaya devam ediyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye’nin Bilimdeki Gururu Oktay Sinanoğlu’na Veda
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Gazetemize Abone Olabilirsiniz.

Yeni haberlerden anında haberdar olmak için e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

G-QXXHXL9JW0
Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!