USD40,59
%-0.48
EURO47,79
%-0.42
EURO/USD1,17
%-0.07
BIST10.642,60
%-0.43
Petrol68,44
%-1.07
GR. ALTIN4.353,42
%-1.37
BTC4.785.604,06
%0.73
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Mersin Balı, Dünyanın En İyisiyle Boy Ölçüşüyor!

Mersin Balı, Dünyanın En İyisiyle Boy Ölçüşüyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de, Mersin’in ‘Eğriçayır Yaylası’nda gerçekleştirilen bilimsel araştırma, balın şifa değerinin belirlenmesinde önemli bir katkı sunan Total Anti Mikrobiyal Aktivite (TA) değerini ortaya koydu. Bu alanda çalışmalara imza atan Prof. Dr. Mahir Turhan, Avustralya ve Yeni Zelanda ballarının TA açısından Eğriçayır ballarıyla benzerlik gösterdiğini vurguladı.

Dünya Arıcılık Örgütü Apomondia’dan ödül alarak Türkiye’yi uluslararası arenada başarıyla temsil eden Mersinli arıcı Celal Çay, Mersin Üniversitesi Gıda Mühendisliği’nden Prof. Dr. Mahir Turhan ile birlikte yaptığı çalışmada Eğriçayır Yaylası’nda üretilen çiçek balının TA değerini tescilledi. Türkiye’de arıcılıkta ilk beşte yer alan Mersin, bahar mevsiminde sıfır rakımda başlayan bal üretimi sürecini yazın sonuna kadar Toroslar ve Eğriçayır Yaylası’nda sürdürmektedir.

Mersin’de 4 bin arıcının büyük bir özveriyle milyonlarca arıyı besleyerek ürettiği bal, hem yurt içinde hem de yurt dışında ilgi görmekte ve doğrudan tüketiciye ulaşması sağlanmaktadır.

“TA değeri Yeni Zelanda ballarıyla eşdeğer”

Yürüttükleri araştırmalarda, literatürde daha önce görülmeyen yüksek TA değerlerine ulaştıklarını belirten Prof. Dr. Mahir Turhan, “Eğriçayır Yaylası’nda elde ettiğimiz balların TA ortalaması 20’nin üzerinde. Bu, dünya genelinde oldukça yüksek bir değer. Manuka balları da benzer özellikleriyle bilinir” dedi.

Turhan, Eğriçayır Yaylası’nda ürettikleri balların kalitesinin özellikle dikkat çektiğini ifade ederek, Avustralya ve Yeni Zelanda ballarıyla olan eşdeğerliliğe de vurgu yaptı.

“Eğriçayır Yaylası’nda ürettiğimiz balı tanıttık”

Eğriçayır Yaylası’nda arıcılık yapan Celal Çay, Mersin Üniversitesi ile gerçekleştirdikleri çalışmada Eğriçayır’da ürettikleri balın toplam aktivite değerinin tespit edildiğini söyledi. Çay, “Bunu etiketlerimize ekleyerek müşterilerimize iletiyoruz. Türkiye’de ilk defa TA değeri konusunda Mersin Üniversitesi ile çalıştık. Bu çalışma, Toros Dağları’ndaki Eğriçayır Yaylası’ndan çıkmıştır” dedi.

Çay, Mersin’in ardından diğer illerde de TA değerinin belirlenmesine yönelik çalışmalar yapılacağını düşündüğünü de aktardı.

“Yayladan gelen bal el değmeden paketleniyor”

Üretim süreçlerinde Türk gıda kodeksine uygun ve el değmeden yapılan ambalajlama işlemlerine de dikkat çeken Çay, “Ürünlerimizi EPS sistemine göre burada paketliyoruz. İşletmemiz, tedarikçi denetimlerinden ve Tarım Bakanlığı’nın denetimlerinden geçiyor. Organik gıda üretimi yaptığımızdan dolayı organik tarım sertifikası denetiminden de geçiyoruz. Ancak en iyi denetleyici, müşterilerimizdir. Sofralarına ulaştığında balımızı her defasında tatıyor, geri dönüş sağlıyorlar. Olumlu yanıt aldığımızda büyük bir mutluluk yaşıyoruz” şeklinde konuştu. – MERSİN

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Mersin Balı, Dünyanın En İyisiyle Boy Ölçüşüyor!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Gazetemize Abone Olabilirsiniz.

Yeni haberlerden anında haberdar olmak için e-posta aboneliğini hemen başlat.
KAI ile Haber Hakkında Sohbet
Sohbet sistemi şu anda aktif değil. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.