USD40,43
%0.24
EURO47,16
%0.49
EURO/USD1,16
%0.23
BIST10.366,16
%-0.04
Petrol69,28
%-0.35
GR. ALTIN4.349,99
%0.54
BTC4.760.492,91
%0.04
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Yaz Aylarında Salmonella Tehdidine Dikkat!

Yaz Aylarında Salmonella Tehdidine Dikkat!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Medipol Bahçelievler Hastanesi’nde Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Kübra Dilan Öztürk, artan sıcaklıkların Salmonella bakterisinin çoğalmasına yol açtığını ve bu durumun gıda güvenliği ile hijyen kurallarının önemini artırdığını vurguladı.

Medipol Sağlık Grubu’ndan gelen bilgilere göre, yaz aylarında gerçekleştirilen piknik ve açık hava etkinlikleri, besin zehirlenmelerine neden olan Salmonella bakterisi için risk teşkil etmektedir.

Salmonella, özellikle bu dönemde gıda zehirlenmelerinin en sık görülen etkeni olarak çıkıyor. Kısmi ya da hatalı hijyen uygulamaları, virüsün yol açtığı ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkarabiliyor.

Dr. Kübra Dilan Öztürk, açıklamalarında Salmonella bakterisinin sıcak havalarla birlikte daha sık görüldüğünü belirtti. Öztürk, “Salmonella, 2000’den fazla alt türü bulunan ve genellikle bağırsak enfeksiyonlarına neden olan bir bakteridir. Besin zehirlenmelerinde kayda değer bir rol oynamaktadır.” şeklinde görüş belirtti.

Salmonella’nın bulaşma yolları hakkında bilgi veren Öztürk, şu ifadeleri kullandı: “Bu bakteri, sıcak ve nemli koşullarda hızla çoğalmakta olup, özellikle çürümüş veya yeterince pişirilmemiş gıdalarda bulunur. Dışkı yoluyla ağza geçiş yaparak insan ve hayvanların bağırsaklarında yer bulur. Kontamine olmuş eller ve yiyecekler aracılığıyla insanlara bulaşabilir. Enfeksiyondan sonra belirtiler 2 ila 3 gün içinde ortaya çıkmaktadır.”

Hastalarda genellikle bulantı, kusma, ateş, ishal ve karın kramplarının görülmekte olduğunu kaydeden Öztürk, “Bu belirtiler belirdiğinde, zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Çoğu vaka kendi kendine iyileşse de bebekler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde ciddi sıvı kaybı ve hastaneye yatış riski vardır.” dedi.

Uzm. Dr. Öztürk, piknik veya doğa aktivitelerinde kaynağı belli olmayan sulardan içilmemesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, tavuk, et, deniz ürünleri ve yumurtaların uygun şekilde pişirilmeden tüketilmemesi gerektiğini hatırlattı.

Kişisel hijyenin bulaşmayı önlemek açısından kritik olduğunu belirten Öztürk, “Eller yemek öncesi ve sonrası, tuvalet kullanımından sonra su ve sabunla iyice yıkanmalıdır. Çiğ et ile sebze ve meyvelerin birbiriyle teması önlenmeli, kesme tahtaları ayrı olarak kullanılmalıdır. Gıdalar buzdolabında uygun koşullarda saklanmalıdır.” şeklinde uyarılarda bulundu.

Dr. Öztürk, evde de Salmonella’nın bulaşma riski olduğunu ifade ederek, “Çiğ etle temas etmiş kesme tahtalarını dikkatli bir şekilde temizlemeden sebze veya meyve doğramamalıyız. Böylece ev ortamında bakterinin yayılması önlenmiş olur.” dedi.

Meyve, sebze, baharat ve çerezlerin de kontamine olabileceğine dikkat çeken Öztürk, son zamanlarda bu tür ürünlerden kaynaklanan salgınların yaşandığını hatırlatarak gıda güvenliğine daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Yaz Aylarında Salmonella Tehdidine Dikkat!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Gazetemize Abone Olabilirsiniz.

Yeni haberlerden anında haberdar olmak için e-posta aboneliğini hemen başlat.
KAI ile Haber Hakkında Sohbet
Sohbet sistemi şu anda aktif değil. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.