Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye- Libya İş Konseyi Başkanı Murtaza Karanfil, Libya ile gerçekleştirilen yeni iyi niyet anlaşmasının bölgedeki işbirliğini güçlendireceğini vurguladı. Karanfil, özellikle Libya’nın doğu bölgesiyle daha yakın ilişkiler geliştirme arzusunu dile getirdi.
İstanbul’da düzenlenen imza töreninde, DEİK Türkiye-Libya İş Konseyi ile Libya Ulusal Madencilik Şirketi, Libya Sergiler ve Konferanslar Otoritesi ile Emaar Libya Holding arasında, ikili ticaret hacminin artırılması ve enerji, madencilik ile altyapı alanlarında işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla iyi niyet anlaşması imzalandı.
Bu anlaşma, DEİK Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Murtaza Karanfil ve Emaar Libya Holding Üst Yöneticisi (CEO) Fouad Al-Awwam tarafından onaylandı.
Karanfil, konuşmasında Türkiye’nin Libya ile uzun bir dostluk geçmişine sahip olduğunu ve mevcut gelişmeleri dikkatle izlediklerini ifade etti.
Anlaşmanın, Emaar Holding ile yapıldığını belirten Karanfil, Emaar’ın özellikle doğu ve güney Libya’da istikrarı artırmaya yönelik birçok yatırım gerçekleştirmekte olduğunu aktardı. “Türk iş insanları Libya’nın tüm bölgeleriyle iş yapmaya istekli olsa da, son yıllarda doğu Libya ile ilişkileri güçlendirmek için Emaar Holding’le işbirliğimiz büyük bir avantaj sağlayacak.” dedi.
Karanfil, imza töreninin ardından yaptığı açıklamada, 2014 sonrasında Libya’da yaşanan istikrarsızlıklar sebebiyle ihracatın 2.5 milyar dolara düştüğünü, bu rakamın yaklaşık son 10 yıldır sabit kaldığını ve toplam ticaret hacminin 4 milyar dolar seviyelerinde seyrettiğini aktardı.
İmzalanan yeni anlaşmayla birlikte Libya’nın doğusuyla işbirliğinin geliştirilmesi hedeflendiğini dile getiren Karanfil, ticaret hacmini artırmayı amaçladıklarını bildirdi.
Son yıllarda Libya’nın güneyinde keşfedilen zengin maden yataklarına dikkat çeken Karanfil, “Güneydeki madenlerin haritalarını bizlere iletmeleri ve yatırım olanaklarını bildirmelerini talep ettik. Türk madenciliğini Libya’nın doğusuyla buluşturmak için B2B görüşmeler ayarlamayı amaçlıyoruz.” şeklinde konuştu.
Karanfil, Libya’nın güneyinin ciddi maden rezervleri ile ön plana çıktığını da belirterek, “Libya Madencilik Grubu’na kayıtlı yalnızca 6 Türk şirketi var. Bu sayıyı artırmayı ve enerji alanında Libya ile işbirliği yapmayı istiyoruz.” dedi.
Libya’nın nüfusunun az olmasına rağmen çevresindeki yaklaşık 300 milyonluk tüketim pazarından bahseden Karanfil, “Afrika’da ulaşım ve lojistik zorlukları mevcut; ancak Libya üzerinden bu süre 1 hafta ile 10 gün arasına inebilmekte. Bu nedenle Libya’yı oldukça önemsiyoruz. Hedefimiz ticaret hacmimizi 15 milyar dolara çıkarmak.” ifadelerini kullandı.
Karanfil, Türkiye’nin 25 yıllık kalkınma deneyiminin dünya için örnek teşkil ettiğini vurgulayarak, “Libyalı kardeşlerimiz Türkiye’yi ayrı bir ülke olarak görmüyor. Bize kardeş ülke olarak bakıyorlar ve bizim tecrübelerimizden faydalanmak istiyorlar. Kapılarımızı sonuna kadar açmış durumdayız.” şeklinde konuştu.
Emaar Libya Holding CEO’su Al-Awwam ise, “Türkiye, ekonomi ve enerji alanında güçlü bir ülke. Emaar Holding olarak Türkiye ile bu sektörlerde anlaşmalar yapacağız. Ayrıca, Türk pazarının Libya’ya taşınması, Türk ürünleri için kalıcı bir pazar oluşturması ve ürünlerin dağıtımı için çalışmalarımız sürüyor.” diye ekledi.