USD38,77
%-0.06
EURO43,67
%0.49
EURO/USD1,13
%0.61
BIST9.677,67
%-0.23
Petrol65,83
%-1.20
GR. ALTIN4.025,86
%-0.68
BTC4.017.613,75
%0.01
  1. Haberler
  2. Eğitim
  3. 14 Mayıs Eczacılık Günü Sadece Eczacıların Değil, Eczacılık Mesleğinin Tüm Bileşenlerinin Günüdür. 

14 Mayıs Eczacılık Günü Sadece Eczacıların Değil, Eczacılık Mesleğinin Tüm Bileşenlerinin Günüdür. 

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

 

Maalesef ki bazı basın yayın organları, hatta devletin üst kademe yöneticileri bile 14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü’nü Eczacılar Günü olarak kutlamaktadır.

14 Mayıs Eczacılık Günü sadece Eczacıların değil, Eczacılık mesleğinin tüm bileşenlerinin günüdür. 

14 Mayıs Eczacılık Günü Tarihçesi

14 Mayıs Eczacılık Günü için bazı yerlerde “Dünya Eczacılık Günü” ifadeleri kullanılmaktadır. Ancak öncelikle bu günün adının “Türk Eczacılık Günü” olduğunu ve 1968 yılından beri kutlandığını belirtmek gerekir. Bu vesileyle, günün ihdasının kısa tarihçesine ve bu konuda yaşanan tartışmalara kısaca göz atabiliriz.

Türk eczacıları, mesleki sorunlarını görüşmek ve çözüm yolları önermek amacıyla yılda bir gün toplanmayı ve bu nedenle de bir “Türk Eczacılık Günü” yapılmasını eskiden beri istemişlerdir. Bu konuda ilk somut öneriyi merhum Ecz. Remzi Kocaer, 1949 yılında Farmakoloğ dergisinde çıkan “Türk Eczacılığının Günü” başlıklı yazısında yapmıştır.

Eczacıların bu isteği, 27 Kasım 1958 günü toplanan Türk Eczacıları 3. Büyük Kongresi‘nde ele alınmış ve Mesleki Acil Meseleler Komisyonu’nun teklifi üzerine “Bir eczacılık günü ihdası” 3. Kongre tarafından kabul edilmiştir.

Kongre’nin bu kararı üzerine Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti, konuyu inceleyerek Türk Eczacılık Günü’nün toplanma gününü saptamak amacıyla, Prof. Hayriye Amal, Prof. Salahattin Tandal, Ecz. Kimyager Naşit Baylav, Ecz. Muzaffer Dinçol, Ecz. Remzi Kocaer, Ecz. İhsan Sönmez, Ecz. Selahattin Yula, Doç. Turhan Baytop, Ecz. Ahmet Kandil ve öğrenci temsilcisi Ömer Miski‘nin bulunduğu bir komisyon oluşturulmuştur.

Komisyon yaptığı müzakereler sonunda, görüşler Turhan Baytop tarafından hazırlanmış ve şu iki tarih önerilmiştir:

  • 14 Mayıs
  • 2 Kasım

Baytop raporunda özetle şunları söyler:

“Bir Eczacılık gününün tespiti öteden beri eczacı camiası tarafından arzu edilmekte idi. Böyle bir günün tespiti hususunda şimdiye kadar Ecz. Remzi KocaerDr. Şevki Uludağ ve Prof. F. Nafiz Uzluk tarafından ileri sürülen fikirler, başlıca iki noktada toplanmaktadır:
1- İlk eczacılık sınıfı, Dr. C. A. Bernard tarafından kurulup 14 Mayıs 1839’da Sultan II. Mahmud tarafından açılmış olan Mekteb-i Tıbbiye-i Şâhâne’de ihdas edildiğine göre, 14 Mayıs tarihi Eczacılık Günü olarak kabul edilmelidir.
2- Sultan II. Mahmud tarafından açılmış olan Mekteb-i Tıbbiye-i Şâhâne’den 10 Ramazan 1256’da mezun olup, Çanakkale Askeri Hastanesi’nde eczacı olarak görevlendirilen ilk eczacı Ahmed Mustafa Efendi’nin mezuniyet günü olan 10 Ramazan (2 Kasım)Türk Eczacılık Günü olarak kabul edilmelidir.”

Mekteb-i Tıbbiye-i Şâhâne’nin açılış günü olan 14 Mayıs 1839’da eczacı sınıflarının resmen kurulup kurulmadığı henüz kesinleştirilemediği için, ilk görüş terk edilmiştir.

İkinci görüş ise, ilk eczacının diplomayı aldığı gün olan 10 Ramazan 1256’nın kesinliği ve bunun 2 Kasım 1840 tarihine denk gelmesi, bu tarihin her iki zamanda da büyük kongrelerin toplandığı ayda olması ve üniversite eğitim yılının başlangıcı olması sebebiyle uygun bulunmuştur.

Bu nedenle, komisyonda yapılan tartışmalar sonucunda, Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti, önerilen bu tarihlerden “2 Kasım” tarihini Türk Eczacılık Günü olarak kabul etmiş ve her yıl 2 Kasım’da Eczacı Odaları tarafından mesleğin halk sağlığındaki yeri ve hizmetlerinin kamuoyuna duyurulması amacıyla özel toplantılar yapılmasını kararlaştırmıştır.

Günümüzdeki Uygulamalar ve Kararlar

1959 yılında 2 Kasım tarihi, Türk Eczacılık Günü olarak kabul edilmiştir. Ancak, 1967 yılına kadar bu günlerde toplantılar gerçekleştirilememiştir. Merkez Heyeti, Eylül 1967’de yaptığı toplantıda tekrar gündeme almış ve müzakereler sonunda eski kararını değiştirerek, 14 Mayıs gününü Türk Eczacılık Günü olarak belirlemiştir.

Bu karar üzerine ilk Türk Eczacılık Günü toplantısı14 Mayıs 1968 tarihinde İstanbul’da yapılmıştır.

Not: Bu tarih ve kararlar, meslek tarihi ve geleneklerimizin önemli bir parçasıdır. Günümüzde de 14 Mayıs, mesleki dayanışma ve bilimsel etkinliklerle kutlanmaya devam etmektedir.

Bu tarihten beri her yıl 14 Mayıs günü, Eczacılar, Eczane Çalışanları, Eczacılık Fakülteleri ve Odaları tarafından düzenlenen bilimsel ve mesleki toplantılarda, bir araya gelerek Türk eczacılığının sorunları, bunların çözüm yollarını önermektedirler.

Türk Eczacılık Günü toplantılarının gerçekleşmesinde emeği bulunan

  • Ecz. Naşit Baylav (1903-1982)
  • Ecz. Remzi Kocaer (1904-1977)
  • Ecz. Salahattin Tandal (1906-1981)
  • Prof. Turhan Baytop (1920-2002)

Rahmet ve hürmetle anıyoruz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
14 Mayıs Eczacılık Günü Sadece Eczacıların Değil, Eczacılık Mesleğinin Tüm Bileşenlerinin Günüdür. 
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Gazetemize Abone Olabilirsiniz.

Yeni haberlerden anında haberdar olmak için e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!