G-QXXHXL9JW0
USD34,00
EURO38,05
CNY4,81
GBP45,26
EURO/USD1,12
BIST9.975,61
Petrol74,83
GR. ALTIN2.827,59
BTC2.149.708,90

2024 Türk-Macar Kültür Yılı’nda Mevlana’nın Ruhunu Yansıtan Dijital Sergi Budapeşte’de Açıldı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin Budapeşte Büyükelçiliği, Refik Anadol Stüdyosu, Debrecen Belediyesi ve Konya Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen dijital sergi, 2024 Türk-Macar Kültür Yılı kapsamında ziyaretçilerle buluştu. “Rumi Rüyaları” adını taşıyan sergi, Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan bir proje kapsamında geliştirilmiş ve Mesnevi külliyatının yanı sıra tasavvuf müziği kayıtları da modern bilgisayar teknolojileriyle yorumlanarak ortaya çıkarılmış.

Sergide, Mevlana’nın düşüncelerine ve felsefesine odaklanılarak, yapay zeka tabanlı ışık, hareket, renk ve ses teknikleri kullanılarak izleyicilere Mevlana’nın “gönlümüzün kendi ışığını ortaya çıkarması” mesajı aktarılmaya çalışılmıştır. Sergi, 58’inci Debrecen Çiçek Festivali’nin kültürel programı içerisinde yer alacak ve 3 Ağustos ile 29 Eylül tarihleri arasında ziyaret edilebilecek.

Serginin açılışında, Türkiye’nin Budapeşte Büyükelçisi Gülşen Karanis Ekşioğlu, Refik Anadol’un eserini Macaristan’ın ikinci büyük şehri olan Debrecen’de sergilemenin mutluluğunu ifade etmiş ve emeği geçenlere teşekkür etmiştir. Debrecen Belediyesi Kültür İşlerinden Sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Istvan Puskas ve MODEM Direktörü Kata Vizi ise Kültür Yılı çerçevesinde Türk sanatının Debrecen’e getirilmesinden duydukları memnuniyeti dile getirmişlerdir.

Açılış töreninin ardından, dijital sanat küratörü Viola Lukacs moderatörlüğünde bir panel düzenlenmiş ve üç boyutlu video haritalama sanatçısı Zsolt Bordos Laszlo ile imaj yaratıcısı fütürist Ferenc Kömlödi, “Rumi Rüyaları” sergisini ve sanatını konuklarla paylaşmışlardır. Panelde, serginin nasıl ortaya çıktığı, nasıl bir mesaj vermek istediği ve izleyicilerde nasıl bir etki yarattığı gibi konular ele alınmıştır.

Serginin açılışı, yüksek düzeyde bürokrat, diplomatik, yerel yönetim, kültür, sanat, akademi ve medya çevrelerinden birçok ismin katılımıyla gerçekleşmiş ve büyük ilgi görmüştür. Katılımcılar, serginin Mevlana’nın düşüncelerini günümüz teknolojisiyle harmanlayarak izleyiciye sunması ve kültürel bir etkileşim yaratması konusunda olumlu görüşler bildirmişlerdir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
2024 Türk-Macar Kültür Yılı’nda Mevlana’nın Ruhunu Yansıtan Dijital Sergi Budapeşte’de Açıldı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!