Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerin ardından İstanbul’da meydana gelen sarsıntı, Adana dahil olmak üzere pek çok ilde kentsel dönüşüm taleplerinin artmasına neden oldu. DAİMFED Genel Başkanı Mustafa Karslıoğlu, Türkiye genelinde 10 milyon konutun deprem riskiyle karşı karşıya olduğunu vurgulayarak, “Türkiye’de maalesef 10 milyon konut tabut niteliğindedir ve güvensiz yapılardan oluşmaktadır. Kentsel ve yerinde dönüşüm süreçlerinin hızla gerçekleştirilmesi gerekiyor. Burada yerel yönetimlerin ve hükümetin elinden geleni yaptığını vatandaşlarımız bilmeli. Ancak vatandaşların da ortak hareket ederek, kentsel ve yerinde dönüşüm projelerine hız vermeleri şart” dedi.
6 Şubat 2023’te gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremlerin 11 ilde etkili olduğu ve bu süreçte binlerce insanın yaşamını yitirdiği bir kez daha gözler önüne serildi. “Deprem değil bina öldürür” gerçeği, yaşanan son depremlerle bir kez daha kanıtlandı. Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da yaşanan deprem sonrasında, ülke genelindeki riskli yapıların dönüştürülmesi için çalışmaların yoğunlaşması kaçınılmaz oldu.
10 milyon riskli bina bulunuyor
İhlas Haber Ajansı’na özel bir açıklama yapan DAİMFED Genel Başkanı Mustafa Karslıoğlu, Türkiye’deki 10 milyon konutun ciddi bir deprem riski altında olduğunu belirtti. Karslıoğlu, “Türkiye’de şu an 10 milyon konut adeta tabut niteliğinde ve güvensiz yapıdan ibaret. Kentsel ve yerinde dönüşüm, vatandaşlarımız için öncelikli hale gelmeli. Yerel yönetimlerin ve hükümetin bu konuda çaba sarf ettiklerini bilmeliyiz. Ancak, vatandaşların da birlik olup bu projelere hız kazandırmaları elzem” dedi.
“Metrekare hesabını bir kenara bırakmalılar”
Kentsel dönüşüm sürecinde vatandaşların metrekare hesabı yapmasının süreci yavaşlattığını belirten Karslıoğlu, şu ifadeleri kullandı:
“Vatandaşlarımız, bir an önce tabut niteliğindeki konutlardan çıkarak, metrekare hesabını bir kenara bırakmalıdır. Güvenli evlere geçiş yapmak için mühendislik hizmeti alınmış yapılarına yönelmelidirler. Adana’da 250 bin bina stoku mevcut ve bunun yarısı 40-50 yaşındaki riskli yapılardır. Bu yapıların, kentsel dönüşüm ve yerinde dönüşüm programlarına acilen dahil olmaları gerekiyor. Kendilerinin inisiyatif alarak, yetkililerden bu konudaki taleplerini iletmeleri şart.”
“Yerel yönetimlerin vaatleri kağıt üstünde kalmamalı”
Depremler sonrasında vatandaşların hissettiği korkunun göz ardı edilmemesi gerektiğini vurgulayan Karslıoğlu, “Tüm Türkiye’de kentsel dönüşüm çalışmalarının ivedilikle başlaması gerekiyor. Özellikle yerel yönetimlerin seçim döneminde verdikleri ‘Kentsel dönüşüme başlıyoruz’ vaatlerinin sadece kağıt üstünde kalmaması lazım. Hızlı bir şekilde mühendislerini sahaya indirip, hızla hareket geçmeleri gerekiyor. Vatandaşlarımız, her zaman Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuru yapma imkanına sahip” şeklinde konuştu.
“Mahallemizde kentsel dönüşüm için çok geç kalındı”
Seyhan ilçesi Alidede Mahallesi’nde yaşayan Tahsin Göncü ise, “Biran önce kentsel dönüşümün gerçekleşmesini talep ediyoruz. Mahallemizde çocuk yetiştirmek oldukça zor. Bu bölgenin iyileşmesini ve yaşanabilir noktalar haline gelmesini istiyoruz. Mahallemizde kentsel dönüşüm için çok geç kalındı” ifadelerini kullandı. – ADANA