G-QXXHXL9JW0
USD34,16
EURO38,17
CNY4,88
GBP45,72
EURO/USD1,12
BIST9.777,46
Petrol71,54
GR. ALTIN2.918,51
BTC2.251.652,45

Yunanistan’ın Ege ve İyon Denizi’nde Deniz Parkı İlanı Türkiye’yi Rahatsız Etti

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan’ın Atina’da düzenlenecek olan ‘Okyanuslarımız Konferansı’ sırasında Ege Denizi ve İyon Denizi’nde iki yeni Deniz Parkı ilan edeceğini duyurdu. Bu açıklamanın ardından Türkiye, Yunanistan’ın çevre konularını istismar ettiğini iddia ederek tepki gösterdi. İki ülke arasındaki gerginliklere rağmen Türkiye, Ege Denizi’nde Yunanistan ile işbirliğine her zaman hazır olduğunu belirtti.

Türkiye, Yunanistan’ın çevre programlarına yönelik siyasi hamlelerine alet olmaması konusunda ikazda bulundu. Ayrıca uluslararası deniz hukukunun kapalı ya da yarı kapalı denizlerde kıyıdaş devletler arasında çevre konularını teşvik ettiğini hatırlatarak, Ege Denizi’nde işbirliğe her zaman açık olduklarını vurguladı. Türkiye ayrıca Yunanistan’ın Ege Denizi’nde yeni Deniz Parkları ilan etmesinin iki ülke arasındaki sorunlara hukuki açıdan bir sonuç doğurmayacağını belirtti.

Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, Yunanistan’ın Ege sorunları bağlamında her platformdan istifade etme çabası içinde olduğu belirtildi. Son dönemde Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerde görülen yumuşamaya rağmen, Türkiye Yunanistan’ı çevre konularını istismar etmekle suçladı. Türkiye, Yunanistan’a Ege sorunlarını ve egemenliği uluslararası anlaşmalarla Yunanistan’a devredilmemiş bazı adaların statüsü üzerinde kendi gündemini oluşturarak kullanmaması konusunda tavsiyede bulundu.

Türkiye, Yunanistan’ın statüsü tartışmalı coğrafi formasyonlar üzerinde yaratabileceği fiili durumları kabul etmeyeceklerini ve söz konusu Deniz Parklarının iki ülke arasındaki sorunlar bağlamında hukuki açıdan hiçbir sonuç doğurmayacağını vurguladı. Türkiye, Yunanistan’ı çevre konuları üzerinden siyasi kazanç elde etmeye çalışmakla suçlarken, iki ülke arasındaki ilişkileri daha da gerginleştirebileceği uyarısında bulundu. Gelecekteki gelişmeler merakla bekleniyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Yunanistan’ın Ege ve İyon Denizi’nde Deniz Parkı İlanı Türkiye’yi Rahatsız Etti

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!