Yunanistan merkezli Hellas Journal dergisinde, Yunanistan’ın Ortodoksluk üzerinden Türkiye’nin etkisine girdiği iddiaları gündeme getirildi.
Dergi, bu durumu “Yunan ulusunun trajedisi” olarak değerlendirerek dikkat çekti.
Dünyadaki Hıristiyan Rum Ortodokslarının ruhani lideri I. Bartholomeos’un tutumunun, nüfusunun yaklaşık %98’i Ortodoks inancına sahip olan Yunanistan’da rahtızlık yarattığı belirtildi.
“YUNANİSTAN, ATTİLA’NIN VATANI OLAN TÜRKİYE’YE ESİR DÜŞTÜ”
Dergide, “Fener Rum Patrikhanesi üzerindeki Türk baskısı, Yunan hükümetlerini ve diasporayı çaresiz bırakıyor.” ifadesi kullanıldı.
Yazıda, “Her yerde Ortodoksların bir sonraki liderine karar verecek kişinin Tayyip Erdoğan olduğunu söylüyorlar. Yunanistan, Attila’nın vatanı olan Türkiye’ye esir düştü” denilerek durumun ciddiyetine dikkat çekildi.
ABD’DE YUNAN DİASPORASININ ETKİSİ ZAYIFLIYOR
Analizde, ABD’deki Yunan diasporasının bir zamanlar Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne ve Ege’deki Türk tehdidine karşı önemli bir mücadele verdiği ancak son yıllarda bu etkinin büyük ölçüde azaldığı kaydedildi.
Topluluğun “dişsiz ve dağınık” hale geldiği vurgusu yapılırken, bu durumun sebepleri arasında son Amerika Başpiskoposu Elpidophoros’un “fazla uzlaşmacı” tavrı gösterildi.
Elpidophoros’un, Fener Rum Patrikliği hedefi doğrultusunda Türkiye’yi rahatsız etmekten kaçındığı iddia ediliyor.
TÜRKİYE KARŞISINDA YUNANİSTAN’IN YALNIZLIĞI ENDİŞESİ
Elpidophoros’un etkisiyle birlikte ABD’deki Yunan diasporasının “afellenmeye” başladığı ve Yunan kimliğinden uzaklaştığı ifade edildi.
Bu sürecin devam etmesi durumunda, Yunanistan’ın Türkiye karşısında yalnız kalacağı endişesi dile getirildi ve “Amerika’nın merkezinde, Washington’da Türkiye’ye kim karşı koyacak?” sorusu yöneltildi.
KIBRIS MESELESİNDE DİASPORANIN ETKİSİZLİĞİ
2021 yılında ABD Başkanı Donald Trump’ın 25 Mart etkinliğinde yaptığı konuşmaya atıfta bulunularak, Kıbrıs’a dair yalnızca sembolik bir “Adalet” çağrısı yapılması eleştirildi.
51 yıl geçmesine rağmen Kıbrıs’taki Türk askeri varlığına karşı güçlü bir söylem geliştirilememesi, diaspora liderliğinin etkisizliği ile ilişkilendirildi.