G-QXXHXL9JW0
USD34,26
EURO37,40
CNY4,84
GBP44,80
EURO/USD1,09
BIST8.699,19
Petrol77,45
GR. ALTIN2.920,58
BTC2.261.608,40

Yeşilçam’ın Efsanesi Tarık Akan: Aydınlığıyla Unutulmaz Bir Miras!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yeşilçam Efsanesi Tarık Akan, 75. Yaşında Anıldı

16 Eylül 2016 tarihinde hayata gözlerini yuman Yeşilçam’ın unutulmaz ismi Tarık Akan, 75. doğum yılı vesilesiyle anıldı. Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı tarafından düzenlenen bu anlamlı etkinliğe, Akan’ın torunları ve kızı Özlem Üregül Akkaya da katılım gösterdi.

Etkinlikte Tarık Akan’ın hayatına dair bilgiler sunan yazar Zeynep Oral, “Ülkemizin aydınlık ve güzel yüzü Tarık Akan’a iyi ki varsın diyoruz. Varlığı ve yaptıkları için ona teşekkür ediyor, minnetle anıyoruz” şeklinde konuştu.

"Vatanı İçin Mücadele Eden Bir Aydın"

Tarık Akan’ın kızı Özlem Üregül Akkaya, babasının değerlerini ve hayat felsefesini hatırlatarak duygu dolu bir konuşma yaptı. Akkaya, “Bugün Tarık Akan’ı anarken onun en büyük idealini düşünüyorum; aydın bir Türkiye için doğru yolu göstermek ve her zaman daha iyisi için savaşmaktı. Atatürk’ün ‘Hayatta en hakiki mürşit ilimdir’ sözünü benimserdi ve hayatına her zaman bilim ve sanat perspektifiyle bakardı. Nâzım Hikmet’in ‘Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine’ dizelerini örnek aldı. Bireysel özgürlüğün yanı sıra toplumsal dayanışmayı da her zaman savundu” diye belirtti.

Akkaya, “Bugün burada Nâzım Hikmet’in adının yaşatıldığı bu ortamda toplanmamız, onun hayatını ve felsefesini sembolize ediyor. Babam, Nâzım’ın dizelerinde taşıdığı o koca dünyayı barındırıyordu. Bu dönemde en çok özlemini duyduğumuz adalet ve insanlığa inanan bir aydın olarak var oldu. Aydın sanatçılarımızın ve gazetecilerimizin liderliğine ne kadar ihtiyaç duyduğumuzu görüyoruz. Bu mücadelede birlik olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

"Tarık Bana, Ben Tarık’a Dosdoğru Dosttuk"

Etkinlikte konuşan Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Rutkay Aziz, Tarık Akan ile olan dostluğuna değindi. Aziz, “Sabah onu düşündüm. Eğer bir yazı yazacak olsam başlığı ‘Arkadaşını kaybetmek’ koyardım. Dilerim hiçbiriniz gerçek dostlarınızı kaybetmeyin. Yıllar önce birlikte oturduğum Vedat Türkali, birçok arkadaşını kaybettiğini anlattı. Biz de çok dost kaybettik. Asla siz kaybetmeyin. Shakespeare’in Julius Sezar’ında geçen ‘Her dost, dosdoğru dost olmuyor’ sözüne atıfta bulunarak, ben Tarık’a dosdoğru dosttum. 1968 yılında başlayan Bakırköy’deki dostluğumuz, onun sinema kariyerine, benim ise tiyatroya yönelmemle hep sürdü” dedi.

"Onu Çok Özlüyorum"

Rutkay Aziz, Akan’ı anarak, “Tarık’ın katkıları, 1 Mayıs’tan demokrasi mücadelesine kadar birçok alanda oldu. Bu süreçte onunla birlikteydik, onu çok özlüyorum. Arkadaşlarınızı kaybettiğinizde bu durum rüyalarınıza girebiliyor, benim için de öyle oldu. Tarık, üç güzel evlat bıraktı; ilk evlat Barış, ardından ikizleri Özlem ve Özgür. Barış ve özgürlüğe olan özlem, onun mirasıdır. Tüm mali gücünü eğitim alanına yatırarak yeni aydın insanlar yetiştirmeye adamıştır. Bu yüzden o ölümsüzdür. Torunlarını görseydi ne kadar mutlu olurdu… Onu çok özlüyorum” ifadelerini kullandı.

Etkinlik, Tarık Akan için hazırlanan belgeselin gösterimiyle devam etti. Daha sonra, Akan’ın kurucusu olduğu Bakırköy’deki Özel Taş İlköğretim Kurumları’nın öğrencileri ve mezunları tarafından hazırlanan müzik dinletisiyle katılımcılar bir araya geldi. Anma töreni, ‘Yol’ filminin gösterimiyle sona erdi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Yeşilçam’ın Efsanesi Tarık Akan: Aydınlığıyla Unutulmaz Bir Miras!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!