Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin sanayi alanında önemli bir dönüşüm yaşadığını belirterek, “Kendi otomobilimizi, haberleşme ve gözlem uydularımızı, savaş uçaklarımızı, helikopterlerimizi, gemilerimizi ve milli elektrikli trenlerimizi üreterek tarihe damga vuran süreç yaşıyoruz.” ifadelerini kullandı.
TÜRASAŞ Sakarya Bölge Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen Milli Elektrikli Hızlı Tren Seti Gövde Kaynağı Töreni’nde konuşan Uraloğlu, Türkiye’nin son 23 yılda yerli sanayiyi geliştirerek birçok stratejik alanda yüksek teknolojiye sahip milli ürünlerle global bir ihracat ülkesi haline geldiğine vurgu yaptı.
Uraloğlu, bu sürecin milletin güçlenmesinin, öz güveninin ve aydınlık geleceğinin sembolü olduğunu ifade etti. Bir zamanlar bayrak ipi gibi en basit ürünleri dahi ithal etmek zorunda kalan Türkiye’nin, şimdi dünya çapında stratejik teknolojiler ürettiğine dikkat çekti.
2002 yılından bu yana Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde demir yollarını devlet politikası olarak benimsediklerini hatırlatan Uraloğlu, demir yolu uzunluğunun 11.000 kilometreden 13.919 kilometreye çıkarıldığını, yüksek hızlı tren işletmeciliğinde ise Türkiye’nin önemli bir konuma geldiğini anlattı.
Uraloğlu, Türk demir yolu ve raylı ulaşım sistemleri sanayisini geliştirmek için özel sektöre fırsatlar sağlayacak yasal düzenlemeleri yaptıklarını belirtti. TÜRASAŞ’ın Orta Doğu’nun en büyük raylı sistem araç üreticilerinden biri haline getirildiğini dile getirdi.
Uluslararası standartlarda üretilen lokomotifler, tren setleri ve vagonlar gibi önemli ürünlerin, Türkiye’de üretildiğinin altını çizen Uraloğlu, 2023 itibarıyla saatte 160 kilometre hıza sahip ilk milli elektrikli tren setlerinin hizmete girdiğini aktardı. “Yeni Sakarya” adı verilen üç set şu anda Adapazarı-Gebze hattında yolcu taşıyor. 2025 yılında 10 set, 2026 yılında ise 9 set daha üretileceği bilgisini paylaştı.
Yerli ve milli sürücüsüz metro araçlarının raylara indirilmesinin yanı sıra ilk yerli metro sinyalizasyon sistemlerinin kullanılmaya başlandığını ifade eden Uraloğlu, “Eskişehir 5000” milli elektrikli lokomotifi projesinin tamamlandığını belirterek, 2027 yılına kadar toplam 95 lokomotif üretileceğini söyledi.
Bugün yapılan milli elektrikli hızlı tren seti projesinin ilk kaynağını yaptıklarını aktaran Uraloğlu, toplam 584 yolcu kapasiteli ve yüzde 65 yerlilik oranına sahip tren setlerinin, çeşitli konfor ve güvenlik sistemleriyle donatılacağını dile getirdi. 2026-2028 yılları arasında toplam 14 set üretmeyi planladıklarını, mevcut hızlı tren hatlarında neredeyse yarı yarıya milli trenler üretmiş olacaklarını belirtti.
Türkiye’nin hızlı ve yüksek hızlı tren üretiminde önemli bir aşamaya geçtiğine dikkat çeken Uraloğlu, yurt dışından araç teminine olan bağımlılığın azalacağına işaret etti. Ülkenin önümüzdeki 10 yıl içinde 4.000’den fazla şehir içi raylı sistem aracına ihtiyacı olduğu bilgisini de verdi.
Uraloğlu, geçtiğimiz yıl TÜRASAŞ Sivas Bölge Müdürlüğü’nde yeni “Boji Üretim Fabrikası”nın açılışını gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, Türkiye’nin raylı sistemler imalat sektöründe önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı.
Bu bağlamda, Türkiye’nin raylı sistem araçları üretim kapasitesini artırmak için üç yeni fabrikayı hayata geçireceklerini ifade eden Uraloğlu, Eskişehir, Sakarya ve Sivas’ta yeni tesislerin yapılacağını müjdeledi.
Bakan Uraloğlu, 2024 yılında küresel hızlı tren pazarının 42,8 milyar dolar olmasının öngörüldüğünü belirtip, mevcut projelerle yılda yaklaşık 1 milyar dolar gelir elde ettiklerini kaydetti.
Hedeflerini büyüttüklerini ve demir yolu araçları pazarından daha fazla pay almak için çalışmaya devam ettiklerinin altını çizen Uraloğlu, TÜRASAŞ ekibini yerli elektrikli tren seti projesi için tebrik etti.
Törenin ardından Uraloğlu, elektrikli milli tren setinin üretim hattını inceleyerek, ASELSAN, TÜBİTAK ve Canray Ulaşım’ın stantlarını gezdi. Ürünler hakkında bilgi aldı ve fabrika çalışanlarıyla birlikte fotoğraf çektirdi.