Gazze’deki ateşkes anlaşmasının, Trump’un seçimi kazanmasının bir sonucu olduğu söylendi. Söyleyen de bizzat Trump’un kendisiydi. Sonra Gazze’nin İsrail tarafından yönetilmeyeceğini söyledi. Buraya kadar herhangi bir sorun yoktu, hatta Trump’u kutlamak gerekiyordu. Ancak Trump bu sefer de Mısır ve Ürdün’den, Gazze halkını ülkelerine kabul etmelerini istedi. Belki bu konuda ileriki günlerde Türkiye ile de görüşülecektir.
Enerji Kaynaklarının Peşinde
Adam doğru söylüyor, Gazze’yi İsrail yönetmeyecek. İsrail’in bu topraklar üzerinde hiçbir hakkı yok. Hatta İsrail, Gazze‘yi işgal etmedi. On binlerce insanı kameraların şahitliğinde katletti. Amaç insanları, Suriye’deki gibi ülkelerinden kaçmaya zorlamaktı. İsrail, Amerika’nın şeytani planının başrol oyuncusuydu. Katliamdan geriye kalan Gazze halkı komşu ülkelere gönderilince, bu topraklar ABD’ye kalacak. Gazze topraklarına, Denize kıyısı bulunan büyük bir askeri üs kurulur mu dersiniz? Gazze açıklarında bulunan iki doğalgaz yatağı da üssün tüm enerji ihtiyacını karşılayacak büyüklükte…
Türk Akım Boru Hattı
Doğalgaz demişken Ukrayna, Avrupa ülkelerine gaz dağıtımı yapan vanaları kapattı. Belki Ukrayna’nın rızası yoktu ama ABD böyle istiyordu. Böylece Rus gazını Avrupa’ya ulaştıran Türk Akım Boru Hattı tek kalmıştı. Türk Akım boru hattına Ukrayna, ABD’nin temin ettiği hava araçlarıyla bir saldırı girişiminde bulundu. Ancak saldırı, Türk Hava Savunma Sistemleri tarafından engellendi. İddia sahibi Rusya. İddiaya göre Amerika’nın Rus gazının Avrupa ülkelerine ulaşmasını istemediği için böyle bir girişimde bulunduğunu söylüyordu. Olabilir mi? İsabetli bir iddia olabilir. Amerika zaten Avrupa ülkelerinden, daha fazla Amerikan petrolü ve gazı satın almasını istiyordu. İsteyen yine bizzat Trump’un kendisiydi.
Kanada’yı Amerika’nın 51. Eyaleti Yapmak İstiyor
Trump‘un istekleri, ipe sapa gelir cinsten istekler değil. Koca Kanada devletini, Amerika’nın 51. Eyaleti yapmak istiyor. Kanada devletinin ve halkının bu konudaki düşüncelerinin bir önemi yok. Bay Başkan öyle istiyor. Güvenlik gerekçesiyle Grönland Kıtasını istiyor. Danimarka bu isteğe karşı tepkili ama ses çıkaramıyor. Avrupa ülkelerinden destek arıyorlar. Oysa ABD‘yi karşına alacak Avrupa ülkesi, henüz kurulmadı. Bay Başkan’ın gündeminde bir de Panama Kanalı konusu var. Panama Hükümeti, kanalın yönetimini Çin‘e devretmesi sebebiyle kanalı geri istiyor. Sayın Başkan bu konuda bir miktar haklı. Kanalın projesi ve yapımı ABD’ye ait. Ancak daha sonra Panama’ya devredilmiş. Ancak iki ülke arasında imzalanan antlaşmada kanalın üçüncü bir ülkeye devrine, izin verildiğini sanmıyorum.
Ticari Savaşlar Başladı
Uzatmayalım, 2. Trump dönemi başladığı günden itibaren tüm dünya tedirgin. Ticari savaşlar bugün itibariyle başladı. Bazı ülkelere karşı gümrük vergileri artırıldı. Gümrük vergileri artırılan ülkelerin ABD’ye karşı misilleme girişimleri olacağı tartışılmaz bile. Global manada büyük bir ticari gerginlik ve belirsizlik, dünya ekonomisini bir batağa sürükleyecektir. Bu bataktan kurtuluş ancak sıcak çatışmalarla mümkün olacaktır. Belki vergi artışı ile ABD diğer tüm ülkeleri sindirecek ve liderliğini kabul ettirecektir.
Belki de Trump çağdaş sömürgeciliğin yolunu bulmuştur.
Sağlık ve huzurla kalın