G-QXXHXL9JW0
USD35,49
%0.16
EURO36,48
%-0.36
EURO/USD1,03
%-0.24
BIST9.977,94
%1.13
Petrol80,79
%0
GR. ALTIN3.081,27
%-0.39
BTC3.715.561,68
%0.68
Nuri Kaymaz
  1. Haberler
  2. Yazarlar
  3. Kültür & Sanat
  4. Söz Yazarı Makinesi Aysel Gürel; Deli Aysel

Söz Yazarı Makinesi Aysel Gürel; Deli Aysel

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Deli Aysel – Aysel Gürel Nasıl Birisiydi?

Bizim gibi okumayı çokça sevme fırsatı bulamamış toplumlarda ”değerler”i değerlendirirken hep yanılgıyla hareket ederiz, çok defa konuyu, durumu bazen de konunun öznesini tersinden tarif ederiz. Çünkü nedenselliği ve sonuçlandırmayı bilmediğimizden ‘hisseden  kıssalarımız bile az biraz yarım yamalak olmak zorunda kalmıştır. İşte Aysel Gürel’de maalesef  toplumsal bu ters algoritmanın kurbanı olmuş, ne kadar özgün olduğu daha çok sanat çevresinin sınırları içinde kalmıştır; halkın içinde daha çok Müjde Ar’ın annesi olarak bilinmiştir.

 Aysel Gürel Kimdir?

7 Şubat 1928’da dünyaya gelmiş Aysel Gürel. İlk ve ortaokulu Trabzon’da okumuş. Lise eğitimini  ise Erenköy Kız Lisesi’nde tamamlamış.. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nden mezun olan Gürel, mezuniyetinin ardından edebiyat öğretmenliği yaptı. Sanata ilk adımını Trabzon Halkevi’nde atmış.

İlk Tiyatro Deneyimi

İlk tiyatro deneyimini, “İlk kez Romeo ve Jüliet’te Jüliet’i oynadım. 15 yaşındayım. Devlet tiyatrosu oyuncusu Talat Gözbak askerliğini yapmak üzere oraya gelmişti. Halk evinin kapısına ”Oyun oynayacak kız aranıyor” diye ilan astılar. Hemen koştum. Talat Bey bana baktı, çok sıskasın dedi. Ama başka müracaat eden olmadığı için ben oynamak zorunda kaldım. Trabzon’daki bir kiliseden sinema yapılmıştı, orada sahne aldık. Civardaki bütün valiler, Erzurum, Giresun Valisi, hepsi geldiler. Ertesi gün yerel gazetelerde ‘Memleketimizin medarı iftiharı bir genç kız neşet etti, diye yazıldı,’’ sözleriyle anlatmıştı.

Tiyatrodan Şarkı Sözlerine Geçiş

Aysel Gürel’in tiyatro tutkusu zaman içinde yerini edebiyata ve şiire bıraktı. 70’li yıllarda Türkiye’de pop müziğin yükselişiyle şiirleri bestelenmeye başlandı. Aysel Gürel hislerini cümlelere ilk döküşünü şöyle anlatmıştı: “8 yaşındayken çok yaramazlık yaptığım için uslu durayım diye bir kuzu aldılar bana. Adını ‘Mido’ koydum. ‘Şarkısız canlı mı olur?’ diye düşünüp bir de şarkı yaptım Mido’ya. ‘Mido güzel kuzu, annesinin yavrusu’ diye gidiyordu şarkı. Söz ve beste yapmam ilk böyle başladı diyebilirim.”

‘’Gençlik başımda duman’’ sözlerinden hatırladığımız ve yıllarca dilden dile dolaşacak Ateş Böceğim; 80’ler, 90’lar derken, ezbere bildiğimiz birçok şarkının sözleri, Gürel’in kaleminden çıktı:

Yeniden Sev, Firuze, Ne Kavgam Bitti Ne Sevdam, Değer  mi? Sarışınım, Sen Ağlama, Sultan Süleyman, Ünzileh

Söz yazarlığındaki dehasıyla değil tarzı, perukları, gözlükleri ve açıklamalarıyla da müzik dünyasının benzersiz karakterleri arasında yer alan şarkılarından yalnızca küçük bir demettir.

Deli Aysel Lakabını Nasıl Aldı? 

Aysel Gürel, ‘deli’ lakabını bizzat taktığını söylemişti. Deliliğinin hikayesini de şu sözlerle anlatmıştı: “Çocukluk yıllarında bulunduğum yerde kocakarı kültürü vardı. Bütün şehri sarar bu kültür. Yeni yetişen genç kızlar ve erkekler hakkında türlü hikayeler uydurulur. Mesela mahalledeki fotoğrafçının kızı apandisiti alınsın diye hastaneye kaldırılır. O kocakarı kültürü hemen destan yazar. Neymiş, kız hamile kalmış, çocuk aldırmış. Ben çok okuduğum için bundan nasıl kurtulurum diye düşündüm. Deli rolü yaparsam kurtulurum dedim.”

 Yirmi Bin Şarkı Sözü

Aysel Gürel 2008 yılında karaciğer yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetmişti. Ölümünden 10 yıl sonra kızı Müjde Ar, annesinin evinde bulduklarıyla ilgili “Resmen bir çöp evdi. Boş bulduğu her yere yazmış. Şarkı sözlerini toplamak iki yılımı aldı. 20 bin civarı şarkı sözü var” dedi.

Bu şarkı sözlerinden birinin Tarkan’ın 2010 yılındaki ‘Adımı Kalbine Yaz’ albümünün ilk şarkısı olan ‘Sevdanın Son Vuruşu’ olduğu öğrenildi. Kim bilir daha ortaya çıkmayı bekleyen ne madenler var o 20 binden fazla söz yığınının arasında…

Aysel Gürel’i Kaybettiğimiz Zaman

17 Şubat 2008 tarihinde 79 yaşındayken kaybetmiştik Aysel Gürel’i. Fakat sadece üzüntü ve özlemle değil, yer yer tebessümle, yer yer kahkahayla, şaşkınlıkla… Çünkü o öldükten sonra bile hakkında devamlı yeni şeyler öğrendik. O, deliliğiyle, ‘Deli Aysel’ oluşuyla iz bıraktı bu dünyada. Kolay kolay silinecek gibi de değil.

Haberkontak olarak bizde sevenleri ve dostları saygıyla anarak tekrar hatırlıyoruz büyük sanatçı AYSEL GÜREL’İ.

Söz Yazarı Makinesi Aysel Gürel; Deli Aysel
Yorum Yap

G-QXXHXL9JW0
Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!