G-QXXHXL9JW0
USD35,49
%0.16
EURO36,48
%-0.36
EURO/USD1,03
%-0.24
BIST9.977,94
%1.13
Petrol80,79
%0
GR. ALTIN3.081,27
%-0.39
BTC3.661.856,00
%-0.78
Nuri Kaymaz
  1. Haberler
  2. Yazarlar
  3. Kültür & Sanat
  4. “Sinema Dünyasının Kayıp Yıldızı: Şerif Gören Hayatını Kaybetti”

“Sinema Dünyasının Kayıp Yıldızı: Şerif Gören Hayatını Kaybetti”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yönetmen Şerif Adak Gören, 14 Ekim 1944 tarihinde Yunanistan’ın Batı Trakya bölgesinde yer alan İskeçe’de doğdu. Çocukluğunun ilk yılları İskeçe’de geçti. Bir burs kazanarak Türkiye’ye geldi. Şehzadebaşı’nda ikamet ettiler ve İstanbul Erkek Lisesi’nde eğitim almaya başladı. Daha sonra Erman Film Stüdyosu’nda kurgucu olarak iş buldu. Sinemayla ilişkisi, on sekiz yaşındaki, 1962 yılındaki bu tesadüfle başladı. 1962-1968 yılları arasında kurgucu olarak çalıştı. Yılmaz Güney’in asistanı oldu. 1974’te onun yarım bıraktığı “Endişe” filmini tamamlayarak yönetmenliğe başladı. Daha sonra yönetmen yardımcılığına ve yönetmenliğine devam etti. Pek çok filminde Alfred Hitchcock tarzı küçük roller almıştır. Ancak, ‘Sen Türkülerini Söyle’ filminde başrollerden birini de oynamıştır.

Şerif Gören, sinema sektöründe pek çok farklı işte çalışmıştır. Yönetmenlik çalışmalarının dışında senaryo, kurgu, post-prodüksiyon, müzik direktörlüğü ve oyunculuk deneyimleri de yaşamıştır.

70’li yılların başında sinemaya adım atan Gören, devamlılığı olan, üretken yönetmenlerimiz arasında yer alıyor. 1974’te çektiği “Endişe” ile büyük bir çıkış yapan Gören, ardından 1979’da çektiği “Almanya Acı Vatan” ile başarısını sürdürdü. Yılmaz Güney, cezaevindeyken ‘Yol’u Güney’in yönlendirmeleriyle çekti. Film, büyük bir başarıya imza attı. “Alişan”, “Derman”, “Yılanların Öcü”, “Katırcılar” ve “Amerikalı”, yönetmenin ilk anda akla gelen filmleridir.

1982 yılında senaryosunu Yılmaz Güney’in yazdığı ve Gören’in yönettiği “Yol” filmi, aynı yıl düzenlenen Cannes Film Festivali’nde en iyi film ödülünü aldı.

Filmlerindeki karakterlerin genellikle sistem tarafından yok edilmeye çalışılan ya da sisteme uyum sağlayamayan güçlü karakterler olması, Şerif Gören sinemasının en temel ve ayırıcı özelliklerinden biridir. Gören, sinemasında işlediği konuları kendi zamanındaki güncel sorunlardan alır. Kişinin yaşadığı dünya ile olan psikolojik savaşı, toplumdaki düzensizlikten kaynaklanan ağır yaşam koşulları, göçlerin sebep olduğu kimlik bunalımları ve kentleşmeden kaynaklanan yabancılık duygusu, Şerif Gören’in sıklıkla işlediği konular arasındadır.

“Amerikalı” filminden bu yana beyaz perdeden uzak kalsa da son dönemlerde “Serseri Aşıklar”, “Kırık Ayna” ve “Ah İstanbul” adlı dizileri yönetmiştir.

Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Yarışması’nın jüri başkanlığı görevini üstlenmiştir. 2000’li yıllarda televizyonlar için dizi film yönetmeye başlamıştır. Şerif Gören, 1980 öncesi Türk sinemasına damgasını vuran, Metin Erksan ve Ömer Lütfü Akad’ın başlattığı, Yılmaz Güney’in ise altın çağını yaşattığı toplumsal gerçekçilik akımının ikinci kuşağını oluşturan başlıca yönetmenlerdendir. Ayrıca, dönemin teknik imkânsızlıklarına rağmen filmlerinde kullandığı efektlerle Türk sinemasına pek çok yenilik katmıştır.

Necati Cumalı’nın “Ay Büyürken Uyuyamam” kitabına senaryo yazmış ve 2011 yılında filme çekmiştir.

Şerif Gören, 1994’te satın aldığı Hüsrev Gerede Caddesi Ful Palas Apartmanı’nda eşiyle birlikte oturuyordu. MG Productions yapım şirketinin sahibi olan Mehmet Gören adında bir oğlu vardır.

Ödülleri:

  • 1975 – 12. Antalya Film Şenliği, “Endişe” filmi ile “En İyi Yönetmen” ödülünü aldı.
  • 1982 – Cannes Film Festivali’nde “Yol” filmi ile en iyi film ödülünü aldı.
  • 1999 – 36. Antalya Film Şenliği, “Endişe” filmi ile “Yaşam Boyu Onur Ödülü” aldı.
“Sinema Dünyasının Kayıp Yıldızı: Şerif Gören Hayatını Kaybetti”
Yorum Yap

G-QXXHXL9JW0
Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!