G-QXXHXL9JW0
USD33,98
EURO37,67
CNY0,000000
GBP44,73
EURO/USD1,11
BIST9.771,16
Petrol71,06
GR. ALTIN2.727,45
BTC1.857.644,07
İbrahim Çetin

Gezi Olayları, Ahmet Kaya ve Türkiye’de Solun Sınır Çizememesi

Gezi Olayları
Gezi Olayları
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Geçtiğimiz günlerde Gezi parkı olaylarının 11. yıldönümü çeşitli çevrelerde anılırken geldiğimiz noktayı yeniden değerlendirmek istedim:

2013 yılında İstanbul’daki Taksim Gezi Parkı, kentsel gelişim planlarına karşı çıkan bir toplumsal hareketin merkezi haline geldi.

Gezi olaylarının ana hatları

  • Başlangıç ve Sebep: Taksim Gezi Parkı’nın bir kısmına inşa edilmesi planlanan Taksim Kışlası’nın engellenmesi amacıyla parkta bulunan öğrenci gruplarına, polisin orantısız güç kullanması sonucu olaylar geniş çaplı bir toplumsal tepkiye dönüştü.
  • Protesto Yöntemleri: Eylemciler sivil itaatsizlik, yürüyüşler, sloganlar, tencere-tava eylemleri, duran adam eylemleri ve hacktivizm gibi çeşitli yöntemlerle seslerini duyurmaya çalıştılar.
  • Tepkiler ve Etkiler: Gezi Parkı olayları, Türkiye’nin yakın tarihine damgasını vuran bir dönem oldu. Protestolar, siyasi partiler, medya ve uluslararası toplum tarafından büyük ilgi gördü.

Olaylar Nasıl Sona Erdi?

Türkiye’de Belki Hükümetin Değişmesine Kadar Gidebilecek bu olaylar Terör örgütü destekçilerinin gelip apo posterleri açıp halay çekmesi, bunun üzerine eylemlere katılan sivil halkın “Biz nereye geldik?” diyerek gerçekten utanç içinde evlerine dönmesiyle sona erdi. Çünkü hiçbir normal insan bir terör örgütüyle yan yana gelmek istemez.

Kısaca Taksim’de toplanan çoğunluğu sol gruplar terör örgütüne karşı bir sınır çizemediler ve AKP iktidarını devireceklerini sanarlarken daha da güçlendirerek bu günlere getirdiler.

Olaylara FETÖ veya diğer yabancı istihbarat örgütlerinin ne kadar müdahil olduğu ayrıca bir muamma.

Peki Sol Hep mi Böyleydi?

Sizlere bu bağlamda çok kısa bir video izletmek istiyorum:

Bu zihniyet bu ülkede kaybetmeye mahkum.

Peki Sağ Nasıl?

Ülkemizde ne zaman “sağ tandanslı” bir terör örgütü gündem olsa “sağ” partiler “Bunlar Müslüman değil” veya “Bunlar bizden değil” diyerek işin içinden sıyrılır, kendi üzerine pislik almazlar. Bu aklı çalışan herkesin yapması gerekendir.

Özgür Özel’in Şeyh Said gafı bazı şeylerin halen değişmediğini gösteriyor.

Ümit Özdağ’ın Suriyelileri darp edip videolarını paylaşan bir grubu savcılığa şikayet ederek dağılmasını da bu bağlamda değerlendirebiliriz.

“Ne olursan ol gel” demek bazen hoş gelebilir ama bazen aptallıktır. Bazı yerlerden gelecek destek hiç gelmese daha iyidir.

“sağ” ve “sol” gibi terimler bu yazıda toplumun bir kesimini nitelemekten ziyade bir psikolojik eğilimi gözlemleme amaçlı kullanılmıştır.

Gezi Olayları, Ahmet Kaya ve Türkiye’de Solun Sınır Çizememesi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!