G-QXXHXL9JW0
USD33,98
EURO37,67
CNY0,000000
GBP44,73
EURO/USD1,11
BIST9.771,16
Petrol71,06
GR. ALTIN2.727,45
BTC1.859.420,04
İbrahim Çetin

İsrail İran Savaşı ve Türkiye’nin Nükleer Silahlanma Olasılıkları

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Nükleer silahlanma Türkiye’nin 1953 de NATO’ya katılmasından beri hep ABD ve NATO’ya delege ettiği ve politik sebeplerden dolayı uzak durduğu bir konuydu.

Bölgemiz geçtiğimiz günlerde iki ülkenin karşılıklı olarak tırmandırdığı bir çatışma ortamıyla karşı karşıya kaldı. İsrail’in Suriye’deki İran başkonsolosluğunu vurması sonucu İran’ın yaklaşık 300 kadar balistik füze, bir o kadar da seyir füzesi ve kamikaze İHA ile gerçekleştirmiş olduğu saldırı sonucu İsrail bu saldırıyı büyük oranda savuşturmuş, ancak dün gece bu kez Irak’taki İran yanlısı güçlerin İsrail jetleri tarafından vurulması sonucu yeniden tansiyon yükselmiş durumda.

İran'ın Atmış Olduğu Füzelerden Bazıları Ürüdn Üzerinde Görüntülendi
İran’ın Atmış Olduğu Füzelerden Bazıları Ürüdn Üzerinde Görüntülendi

İran’ın atmış olduğu füzelerin İsrail’de bir hava üssündeki pistlere zarar verdiği uydudan ve yerden görsel olarak doğrulandı, bazı F-35 lerin hasar görmüş olabileceği iddiaları var ancak İran saldırıyı önceden duyurduğu için bu zayıf bir olasılık.

Nükleer Silahlanma

İran’lı yetkililerden İran’ın nükleer politikasında değişikliğe gideceği ve nükleer silahlar üretmeye başlayacağı yönünde açıklamalar gelmeye başladı. Bu gelişmeler sonucunda İsrail elinde bulundurduğu fakat test ve deklare etmediği nükleer silahlarını deklare edebilir ve bunun üzerine bölgedeki diğer ülkeler de nükleer silah arayışına girebilir ve bölgemizde yeni bir soğuk savaşın eşiğinde olabiliriz.

Bu bağlamda;

  1. Türkiye mevcut Nükleer silahsızlık politikasını ne kadar sürdürebilir?
  2. Sürdüremediği noktada Uranyum zenginleştirme, bomba geliştirme ve teslimat sistemlerine (Balistik füze, denizaltı vb.)  ne kadar para harcayabilir? Bunlar inanılmaz pahalı süreçler ve yapımı kadar bakım ve idamesi de pahalı sistemler.
  3. Bu silahların neden, nerede, ne zaman, hangi emir komuta zinciri dahilinde kullanılacağını belirleyecek nükleer doktrini kim yazacak?

Gibi soruların cevaplarını kısa vadede hızlı bir şekilde bulmak zorunda kalacağız. Belki MİLDEN projesi buna göre şekillenmek zorunda kalacak. Belki Tayfun füzesinin menzilinin arttırılması gerekecek ama bütün bu bilinmezlerin içinde nükleer doktrin konusu en kritik olanı.

Nükleer silahları kullanma yetkisi kimde olacak? Meclis? Cumhurbaşkanlığı? Genelkurmay başkanlığı? Hava Kuvvetleri Komutanlığı? Kim?

Ülkemizi belirsizliklerle dolu bir dönem beklemekte. Bütün karar vericilerimize şimdiden başarılar diliyorum.

Nükleer Silahlanma
Castle Bravo nükleer denemesi

 

İsrail İran Savaşı ve Türkiye’nin Nükleer Silahlanma Olasılıkları

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!