‘Orhan Pamuk’un bir küreselci olduğunu Türkiye, 16 yıl sonra; Livaneli’nin Said Nursi‘yi övdüğünü 25 yıl sonra anlayabildi. Çünkü medya, Türkiye’de yıllardır satılık. Hem sağ hem de sol medya, belirli çıkar gruplarının etkisinde kalmış durumda. 10 yıl sonra hangi küreselciyi, hangi FETÖ’cüyü anlayacaklar, yaşayıp göreceğiz.
İşte bütün mesele burada. Seksen yıl önce söylenen sözü doğruluyor bulduğumuz örgütçü ve dönek figürler: Bir devlet adamı demiş ya: “KOMÜNİST LAZIMSA ONU DA BİZ BULURUZ, SİZE NE OLUYOR?” Bu duruma biz güleriz ancak ağlanacak halimize deyip noktalayayım da sabah sabah ‘baş aldık çene çıktı’ demeyin!
Dünyanın dört bir yanında, dönekler olarak tanınan birçok figür var. Mesela, Boris Johnson, Brexit sürecinde sıkça kullandığı sert söylemlerinin ardından, uluslararası ilişkilerdeki değişimle farklı pozisyonlar almak zorunda kaldı. Gördüğümüz gibi, ideolojik duruşlar zamanla değişebilir.
Bir diğer örnek ise Henry Kissinger. Soğuk Savaş döneminde sektörel politikalarıyla tanınan Kissinger, zamanla gerek kendi ülkesinde, gerekse uluslararası arenada pek çok farklı görüş ve politikayı benimsemiştir. Bu tür değişimler, birçok insan üzerinde kafa karışıklığı yaratabiliyor.
Son olarak, Angela Merkel’i ele alalım. İlk başlarda sıkı bir mülteci politikası izleyen Merkel, Avrupa’daki değişen gündemlerle beraber farklı yaklaşımlar geliştirdi. Kimi zaman eleştirilen bu dönüşüm, halk arasında çeşitli tartışmalara yol açtı.
Bu örnekler, düşüncelerin ve duruşların zamanla nasıl değişebileceğini gözler önüne seriyor. Bugün, Türkiye’de ve dünyada farklı görüşler arasında bir denge kurmak her zamankinden daha önemli hale geldi. Eğer geçmişten ders almazsak, gelecekteki dönekleri tanımakta yine zorluk çekeceğiz.”