G-QXXHXL9JW0
USD34,41
%0.22
EURO36,30
%0.19
EURO/USD1,05
%0.19
BIST9.420,42
%0
Petrol71,86
%-0.96
GR. ALTIN2.836,27
%0.07
BTC3.034.158,25
%-0.26
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Yargıtay Başkanlık Seçimi İçin Heyecan Dorukta: Kim Olacak?

Yargıtay Başkanlık Seçimi İçin Heyecan Dorukta: Kim Olacak?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yargıtay Başkanlığı görevine 24 Mart 2020’de seçilen Akarca’nın 4 yıllık görev süresi yarın doluyor. Bu kapsamda, Yüksek Mahkemenin 4 yıl boyunca görev yapacak başkanını belirlemek için Yargıtayın 348 üyesi, 25 Mart Pazartesi günü sandığa gidecek. Akarca dahil Yargıtay üyelerinin her biri başkan adayı olabilecek. Adayların, seçilmek için 348 üyenin salt çoğunluğunun oyunu alması gerekecek. Hiçbir adayın salt çoğunluğu sağlayamaması halinde seçimlere devam edilecek. Dördüncü ve beşinci oylamalarda da salt çoğunluk sağlanamaması halinde yeniden adaylık başvurusunda bulunanlarla seçimler tekrarlanacak. Bu seçimlerde üye tamsayısının salt çoğunluğunun hazır bulunması gerekecek.

Yargıtay Başkanı Akarca ile terör davalarının temyiz incelemesini yapmakla görevli Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkanı Muhsin Şentürk’ün adaylar arasında olduğu belirtiliyor. Yargıtay Başkanı’nın görev süresinin dolmasıyla birlikte, yeni başkana seçim yapılacak ve Yargıtay üyeleri bu süreçte kendilerine sunulan adaylar arasından tercih yapacak. Adayların seçilmesi için üyenin salt çoğunluğunu sağlaması gerektiği için, seçim sürecinde birden fazla oylama yapılabilir. Eğer hiçbir aday ilk oylamada çoğunluğu sağlayamazsa, seçimlerin tekrarlanması söz konusu olabilir.

Yargıtay, Türkiye’de yargının en üst düzeyinde bulunan anayasal bir kurumdur. Bu nedenle, Yargıtay Başkanlığı görevine getirilen kişinin ülkenin en önemli yargı merciini yönetecek kabiliyete sahip olması beklenir. Akarca’nın görev süresinin dolmasının ardından, yeni Yargıtay Başkanı’nın atanmasıyla birlikte, kurumun çalışma prensipleri ve hedefleri doğrultusunda hareket etmesi ve yasaları adaletle uygulaması beklenir. Bu nedenle, Yargıtay üyelerinin seçim sürecine önem vermesi ve görevlerini layıkıyla yerine getirecek bir başkanı seçmesi beklenmektedir. Yargıtay Başkanlığı seçiminin ülkenin yargı sistemine olan güveni etkileyebileceği için, seçim sürecinin adil ve şeffaf bir şekilde gerçekleşmesi büyük önem taşımaktadır.

Yargıtay 4 yıl boyunca görev yapacak yeni başkanını belirlemek için yapılan seçimler, Yargıtay üyeleri arasında önemli bir karar alınmasını gerektirmektedir. Bu nedenle, seçim sürecinin titizlikle yürütülmesi ve her adayın eşit şartlarda yarışmasının sağlanması önem arz etmektedir. Yargıtay Başkanlığı görevine seçilecek olan kişinin kurumun güvenilirliğini ve tarafsızlığını temsil etmesi beklenir. Bu nedenle, Yargıtay üyeleri tarafından yapılacak olan seçimde adil bir şekilde hareket edilmesi ve en uygun adayın seçilmesi önem taşımaktadır. Yeni başkanın atanmasıyla birlikte, Yargıtay’ın adaletin tesisi ve hukukun üstünlüğü ilkesi doğrultusunda çalışmalarını sürdürmesi ve yargı sisteminin güçlendirilmesi beklenmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Yargıtay Başkanlık Seçimi İçin Heyecan Dorukta: Kim Olacak?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

G-QXXHXL9JW0
Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!