G-QXXHXL9JW0
USD34,08
EURO38,06
CNY4,81
GBP45,38
EURO/USD1,12
BIST9.975,61
Petrol74,85
GR. ALTIN2.834,24
BTC2.143.973,21

Yargı Paketi ile İlgili Yapılan Değişikliklerin Detayları açıklandı: İşte Dikkat Çeken Hususlar

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“8. Yargı Paketi” olarak bilinen Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’a göre, emekli bayram ikramiyesi tutarı 2 bin liradan 3 bin liraya yükseltildi. Ayrıca, suçla etkin mücadele edilmesi ve caydırıcılığın artırılması amacıyla bir günlük adli para cezası alt tutarı 20 liradan 100 liraya, üst tutarı ise 100 liradan 500 liraya yükseltildi. Bu değişiklikler 1 Haziran 2024’te yürürlüğe girecek.

Anayasa Mahkemesinin iptal kararları doğrultusunda yapılan değişiklikle, Türk Ceza Kanunu’nda örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme fiili müstakil bir suç olarak düzenlendi. Artık örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi, ayrıca 2 yıl 6 aydan 6 yıla kadar hapis cezası alacak. Ancak, işlenen suçun niteliğine bağlı olarak ceza yarı oranında indirilebilecek ve bu hüküm sadece silahlı örgütler için geçerli olacak.

Örgüt adına suç işleyen kişi, işlediği suçun yanı sıra örgüt adına suç işleme cürmünden de cezalandırılacak. Devlet güvenliğine ve anayasal düzene karşı işlenen suçlar bakımından, silahlı örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi ayrıca 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası alacak.

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının ilk derece mahkemesi sıfatıyla bölge adliye mahkemesi veya Yargıtay tarafından verilmesi durumunda temyiz yoluna gidilebilecek. İstinaf ve temyiz aşamalarında karar ve hükümler, usul ve esasa ilişkin hukuka aykırılıklar açısından incelenebilecek.

Ceza hukuku kapsamındaki soruşturma ve kovuşturmalar ile özel ve idare hukuku kapsamındaki yargılamaların makul sürede sonuçlandırılmadığı durumlarda Anayasa Mahkemesine yapılan bireysel başvurularda Anayasa Mahkemesi başvuru yollarının tüketilmediği gerekçesiyle kabul edilemezlik kararı verilen ve incelemenin devamını gerektiren nedenler olmadığı gerekçesiyle düşme kararı verilen dosyalar, belirlenen süre içinde Tazminat Komisyonu tarafından incelenebilecek.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Yargı Paketi ile İlgili Yapılan Değişikliklerin Detayları açıklandı: İşte Dikkat Çeken Hususlar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!