G-QXXHXL9JW0
USD35,98
%0.26
EURO37,30
%-0.22
EURO/USD1,04
%-0.34
BIST9.874,42
%0.33
Petrol74,76
%0.63
GR. ALTIN3.317,61
%0.65
BTC3.555.318,82
%2.37
  1. Haberler
  2. Magazin
  3. Yapay Zeka ile Müziğin Sınırları Zorlanıyor!

Yapay Zeka ile Müziğin Sınırları Zorlanıyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yapay zekâ teknolojisi, 1900’lerin ortalarından itibaren kesintisiz bir gelişim süreci yaşıyor. Son beş yıl içinde yapay zeka ile ilgili geliştirilen araçların yaygınlaşması ve farklı alanlarda kullanılmaya başlanması, bu sürecin daha da hızlanmasına neden oldu. Günümüzde yapay zekanın etkileri, sağlık, hukuk, eğitim, finans ve sanat gibi birçok sektörde belirgin bir şekilde hissediliyor.

Yapay zekâ, müzik üretebilir mi?

Teknoloji haberciliği konusunda 30 yılı aşkın bir deneyime sahip olan Serhat Ayan, son dönemde yapay zeka araştırmalarını bir müzik projesi üzerine yoğunlaştırdı. Birçok müzik üretim uygulamasından yararlanarak yapay zekanın yaratabileceği müziği keşfetmek amacıyla bir albüm oluşturdu. Ayan, “Yapay zekâ müzik üretebilir mi” sorusunu uzun bir süre sorguladığını belirtiyor. Nitelikli araçların her gün daha da geliştirildiğine dikkat çeken Ayan, “Ama ‘bana bir senfoni yaz’ dediğimizde, bir anda Mozart’a dönüşme olasılığı yok. Yine de yapay zeka, insan dokunuşuna muhtaç.” ifadelerini kullanıyor.

Yapay zekayla deneysel müzik yaratmak mümkün

Yapay zekâ ile müzik bestelemek için öncelikle belli bir müzik bilgisine sahip olmak gerekiyor. Çeşitli müzik türleri arasından en uygun olanları seçmek ve yazılan sözlere uygun bir ritim belirlemek zorlu bir süreç. Farklı tarzların eşleştirilmesi, örneğin bir tango ile rock’ı ya da blues ile birleştirmek, çok yaratıcı sonuçlar doğurabiliyor.

Şarkının en belirleyici unsurlarından biri sözlerdir. Ayan bu konudaki deneyimini şu şekilde anlatıyor: “Yapay zekâ, o kadar çok seçenek sunuyor ki, hangi seçeneklerin doğru olduğunu bulmak için belki de onlarca kez yeniden başlamak gerekebiliyor. Bu süreç düşündüğünüz kadar hızlı ve kolay değil. Ancak, sonunda ortaya çıkan müzik, verilen çabaya değer.”

“Yapay Esinlenmeler” albümü artık raflarda

“Artificial Inspirations” olarak bilinen yapay esinlenmeler albümü, bugünden itibaren büyük müzik mağazalarında satışa sunuldu. Türk şairlerin önemli eserlerinden esinlenerek yapay zeka tarafından İngilizce yazılan sözler, albüme derinlik kazandırıyor.

Ayan, “Şiir çevirmek fazlasıyla zorlu bir görev. Hiçbir yapay zekâ, Orhan Veli Kanık ya da Cahit Sıtkı Tarancı’nın duygusunu başka bir dile aktaracak seviyede gelişmiş değil. Ancak en azından, bu şiirlerden bir cümleyi doğru bir melodiyle yabancı dinleyicilerin aklında yer edindirebilirsek, bu beni oldukça mutlu eder.” şeklinde düşüncelerini paylaşıyor.

Serhat Ayan, Türkiye’de son 30 yıl içinde yaşanan teknolojik dönüşümlerin çoğuna tanıklık etti. İlk düzenli internet sitesi, web üzerinden ilk TV yayını ve ilk mobil internet portalları gibi inovasyonların popülerleşmesine katkı sağladı. Yapay zekâ ile hayata geçirdiği bu albümün ardından, Türkiye’deki 80’li yıllarda kadın-erkek ilişkilerini anlatan bir albüm üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.

Albümün tüm parçalarına ve Youtube ile Spotify bağlantılarına www.ayan.org adresinden ulaşmak mümkün.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Yapay Zeka ile Müziğin Sınırları Zorlanıyor!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Gazetemize Abone Olabilirsiniz.

Yeni haberlerden anında haberdar olmak için e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!