G-QXXHXL9JW0
USD34,10
EURO38,09
CNY4,84
GBP45,59
EURO/USD1,12
BIST9.900,25
Petrol74,72
GR. ALTIN2.875,16
BTC2.152.005,93

Yabancı Uzmanlar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Faiz Kararı Hakkında Beklentilerini Açıkladı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yeni Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan döneminin ilk faiz kararını açıklayacak. 2024’ün ikinci faiz kararı yarın duyurulacak. Yabancı uzmanların beklentilerine göre, Merkez Bankası’nın politika faizinin yüzde 45’te sabit bırakılması bekleniyor.

Ocak ayında, TCMB 2024 yılının ilk faiz kararını açıklamış ve politika faizini beklentilere paralel 250 baz puan artışla yüzde 45’e yükseltmişti. Merkez Bankası, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığını da açıklamıştı. Şimdi ise gözler Fatih Karahan başkanlığındaki Merkez Bankası’nın yeni faiz kararına çevrildi.

AA Finans’ın faiz beklenti anketine katılan ekonomistlerin tümü, Merkez Bankası’nın politika faizini sabit bırakmasını beklediğini dile getirdi. Reuters’in anketine katılan ekonomistler ve BloombergHT’nin anketine katılan ekonomistler de aynı beklenti içindeler.

Societe Generale Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu, Afrika Stratejisti Marek Drimal, TCMB’nin politika faizini yüzde 45’te sabit bırakabileceği öngörüsünde bulundu. Drimal, ayrıca dolar/TL’de yükselişler olabileceğini belirtti. Doların küresel piyasalarda zayıflayabileceğini ve Türkiye’nin cari dengesinin mevsimsellik nedeniyle iyileşebileceğini söyleyen Drimal, TL’nin 2’nci çeyrekte şansının dönmesinin muhtemel olduğunu ifade etti.

In Touch Capital Markets Kıdemli FX Analisti Piotr Matys de TCMB’nin politika faizini yüzde 45’te sabit bırakacağı öngörüsünde bulundu. Karahan’ın para politikası duruşu hakkındaki sözlerini hatırlatan Matys, yatırımcıların enflasyonun hedefle uyumlu hale gelene kadar TCMB’nin sıkı para politikasını sürdüreceğine dair güvence arayabileceklerini dile getirdi.

Geçtiğimiz ay, Merkez Bankası’nın başına Hafize Gaye Erkan’ın yerine Fatih Karahan atanmıştı. Karahan, yılın ilk enflasyon raporunu açıklamış ve enflasyon beklentileri hakkında bilgi vermişti. Enflasyonun 2026 yılında tek haneli seviyelere gerileyerek yüzde 9 ile tamamlaması, orta vadede ise yüzde 5 hedefinde istikrar kazanması öngörülüyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Yabancı Uzmanlar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Faiz Kararı Hakkında Beklentilerini Açıkladı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!