G-QXXHXL9JW0
USD34,28
EURO37,47
CNY4,84
GBP44,78
EURO/USD1,09
BIST8.964,10
Petrol79,06
GR. ALTIN2.904,50
BTC2.070.521,51

Üsküdar’da Bütçe Tartışmaları Tırmanıyor: 2025 Planları ve Eleştiriler Bir Arada!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Üsküdar Belediye Meclisi Toplantısı ve 2025 Bütçesi Üzerine Tartışmalar

Üsküdar Belediye Meclisi, 1. Başkanvekili Mithat Özdemir’in yönetiminde, Üsküdar Belediyesi hizmet binasında önemli bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantının gündem maddelerinden biri de Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş’ın sunduğu 2025-2029 Dönemi Stratejik Planı ve 2025 Yılı Performans Esaslı Bütçe Taslağı olmuştu.

Başkan Dedetaş, Stratejik Plan Çalıştayı’nın katılımcı bir anlayışla yapıldığını vurguladı. Halkın ihtiyaç ve beklentilerini anketler ve mahalle toplantılarıyla tespit ettiklerini belirten Dedetaş, böylece daha etkili bir planlama süreci yürüttüklerini ifade etti. 2025 Mali Yılı Performans Programı’nın hazırlanışında 2025-2029 Stratejik Planı ile 12. Kalkınma Planı ve Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’na uyum sağlanarak bir çalışma yapıldığını da ekledi.

Dedetaş, 2025 yılı bütçesinin 9 milyar lira olarak belirlendiğini ve bunun Mahalli İdareler Yönetmeliği’ne uygun şekilde hazırlandığını söyledi. Personel giderlerinin toplam 3 milyar 537 milyon lira olduğuna dikkati çeken Dedetaş, bu miktarın bütçenin %39’unu oluşturduğunu belirtti. Mal ve hizmet alımları için ayrılan bütçenin ise 2 milyar 600 milyon lira olarak planlandığını, bu kalemin gider bütçesindeki oranının %29 olduğunu ifade etti. Ayrıca cari transferler için yaklaşık 470 milyon lira, sermaye giderleri için 1 milyar 373 milyon lira ayrıldığını dile getirdi ve yedek ödenek olarak 800 milyon lira tahsis edildiğini açıkladı.

Bütçe gelirlerinin vergi, teşebbüs, mülkiyet gelirleri, merkezi idareden gelen paylar ve sermaye gelirlerinden oluştuğunu söyleyen Dedetaş, vergi gelirlerinin 2 milyar 709 milyon lira olarak planlandığını açıkladı. Bunun bütçenin %30’unu oluşturduğunu vurgulayan Başkan Dedetaş, merkezi idareden alınan payların bütçedeki toplam payının yaklaşık %26 düzeyinde gerçekleşmesini öngördüğünü aktardı.

Toplantıda bütçeye yönelik eleştiriler de gündeme geldi. AK Parti Grup Başkanvekili Dündar Ziya Gültekin, CHP’nin seçim öncesinde belirttiği “Biz değiştik” söyleminin, seçim sonrası daha üstenci bir hale geldiğini savundu. Belediye yönetiminin hizmet yerine hizmet üreten sivil toplum kuruluşlarıyla mücadele ettiğini iddia eden Gültekin, personel kıyımı gibi hukuksuz uygulamalara dikkat çekti. Ayrıca, CHP’nin önceki dönemlerdeki eleştirilerinin yersiz olduğunu vurgulayarak, taşınmaz satışlarının bütçede önemli bir yer tuttuğunu belirtti.

AK Parti Grup Sözcüsü Vefa Yunus Taylan ise, bütçedeki mal ve hizmet alımlarının sayısının 3 milyar lira civarında olduğunu ve bunların "belirsiz kalemler" adı altında sıralandığını ifade etti. Bu durumun bütçede bir şeffaflık eksikliğine yol açtığını dile getirdi.

Toplantıda yapılan oylama sonucunda 2025 yılı bütçesi, oy çokluğuyla kabul edildi. Belediye yönetiminin hedefleri ve geleceğe yönelik planları hakkında daha fazla bilgi edinmek ve katkıda bulunmak isteyenlerin, farklı kesimlerden gelecek talepleri göz önünde bulundurması gerektiği belirtiliyor. Bu şekilde, Üsküdar’ın yönetim sürecinin daha katılımcı ve şeffaf bir hale gelmesi hedefleniyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Üsküdar’da Bütçe Tartışmaları Tırmanıyor: 2025 Planları ve Eleştiriler Bir Arada!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!