G-QXXHXL9JW0
USD34,25
EURO37,81
CNY4,88
GBP45,09
EURO/USD1,10
BIST8.889,09
Petrol78,16
GR. ALTIN2.930,05
BTC2.107.134,65

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na Gemilere Denetim Yetkisi Veriliyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Türkiye’nin uluslararası ticaretteki payının artırılmasında önemli bir rol oynayacak deniz ulaştırması alanını geliştirmek amacıyla önemli bir adım attı. Buna göre, liman, iskele ve kıyı yapılarında yer alan gemilere verilen taban ve tavan ücretlerin belirlenmesi ve denetlenmesi yetkisi bakanlığa verildi. Bakanlık, uluslararası standartları dikkate alarak serbest piyasa ve deniz ticaretinin dinamiklerini göz önünde bulunduracak ve sektör paydaşlarıyla istişarede bulunacak.

Aynı kanun teklifiyle, deniz yetki alanlarında kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetlerinin ücretleri ile demirleme ücretleri de belirlenecek. Özellikle gemilerden salınan sera gazı emisyonlarına karşı alınacak ücretler, Avrupa Birliği Emisyon Ticaret Sistemi güncel karbon fiyatı temel alınarak belirlenecek ve her yıl ödenecek miktarın yüzde 50’si Hazine ve Maliye Bakanlığı’na aktarılacak. Cumhurbaşkanı bu miktarı 10 katına kadar artırma yetkisine de sahip olacak.

Havalimanlarında ise yolcuların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla sağlık, otel, lokanta gibi tesislere izin verilecek. Ayrıca, Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı’nın denetçileri ve yetkilileri, güncel durumu yansıtacak şekilde düzenlenecek ve uluslararası havalimanlarının sertifikalandırılması sağlanacak. Havaalanlarının çevresinde hava trafiğini tehlikeye sokabilecek yapılar yasaklanacak ve bu yapılar kaldırılmasına karar verilebilecek.

Kanunla birlikte, ticari hava işletmelerine yönelik de ceza mekanizmaları güçlendirilmiş olacak. İzin almayan, ruhsat almayan, tescil işlemlerini yapmayan veya sivil havacılık kurallarına uymayan şirketlere ciddi para cezaları verilecek. Ayrıca, sivil havacılık düzenlemelerine uymayanlara verilen cezalar da artırılacak. Bu düzenlemeyle, Türkiye’nin deniz ulaştırması ve havacılık sektörlerinin daha rekabetçi bir yapıya kavuşması hedefleniyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na Gemilere Denetim Yetkisi Veriliyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!