G-QXXHXL9JW0
USD34,18
EURO38,12
CNY4,87
GBP45,80
EURO/USD1,11
BIST9.829,19
Petrol71,25
GR. ALTIN2.930,70
BTC2.227.840,31

TYB Kurucu Mehmet Doğan’ın Aramızdan Ayrılışı Türk Edebiyat Dünyasını Yasa Boğdu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Kurucu ve Şeref Başkanı Mehmet Doğan, 77 yaşında hayatını kaybetti. Ankara’da yaşamını yitiren Doğan’ın cenaze namazı, İkindi namazını müteakip Hacı Bayramı Veli Camii’nde kılındı. Cenaze namazına Cumhurbaşkanı Erdoğan da katıldı ve bir konuşma yaptı. Erdoğan, Doğan’ı dini ve dilde birlik ve beraberlik konusunda verdiği mücadeleyi vurgulayarak andı.

Doğan, 1947 yılında Ankara’nın Kalecik ilçesinde doğdu. Ankara Gazi Lisesi ve Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde eğitim aldı. Mezun olduktan sonra çeşitli kurumlarda çalıştıktan sonra yayıncılık alanına yöneldi. Uzun yıllar Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) genel başkanlığını üstlendi ve Türk kültür ve sanatına önemli katkılarda bulundu.

Çeşitli gazete ve dergilerde günlük ve haftalık yazılar yazan Doğan, aynı zamanda ansiklopedi ve sözlük çalışmalarına da katkı sağladı. Televizyon metinleri ve senaryolarıyla da tanınan Doğan, Türk Dili ve Edebiyatı alanında çeşitli eserler ortaya koydu.

Doğan, Türkçenin Uluslararası Şiir Şölenleri gibi önemli edebi etkinliklerin düzenlenmesine öncülük etti. Kültürel ve edebi ilişkilerin gelişmesine katkı sağlayan Doğan, pek çok ödülün sahibi oldu. 2017 Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Edebiyat Ödülü ve 2021 Mehmet Akif İnan Kültür Sanat ve Edebiyat Ödülü gibi ödüllerle onurlandırıldı.

Doğan, “Büyük Türkçe Sözlük”, “Okullar İçin Büyük Türkçe Sözlük”, “İlk Sözlük” gibi çok sayıda sözlük hazırladı ve çeşitli belgesellere imza attı. Çalışmalarıyla Türk kültür ve sanatına önemli katkılar sağlayan Doğan, Türk edebiyatı ve dilinin tanıtılmasında önemli bir rol oynadı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
TYB Kurucu Mehmet Doğan’ın Aramızdan Ayrılışı Türk Edebiyat Dünyasını Yasa Boğdu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!