Türkiye’nin Aşkabat Büyükelçisi Ahmet Demirok, Türkmenistan’ın Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) ve Türk Devletleri Parlamenter Asamblesine (TÜRKPA) tam üye olarak katılmasını istediklerini belirtti. Türk Devletleri Teşkilatı genişlemeye devam ediyor. Türkiye’nin Aşkabat Büyükelçisi Ahmet Demirok, TDT’ye katılması beklenen Türkmenistan ile yapılan iş birliklerini ve ilişkilere dair açıklamalarda bulundu.
Demirok, Türkiye’nin Türkmenistan’ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olduğunu hatırlatarak Türk resmi kurumları, iş insanları ve sivil toplum kuruluşlarının Türkmenistan’ın modernleşme sürecine destek olduğunu söyledi. Türkmenistan’ın Milli Lider Arkadağ Gurbangulu Berdimuhamedov’un liderliğinde kalkınma hamlesi yaptığını ve bu gelişimin Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov’un liderliğinde devam ettiğini vurguladı.
Türkiye ile Türkmenistan ilişkilerini değerlendiren Demirok, her geçen gün güçlenen ilişkilerin ticari ve ekonomik işbirliğine de yansıdığını belirtti. Türkiye’nin önemli ticari ortaklarından biri olan Türkmenistan ile 2023’te toplam ticaret hacminin 2,6 milyar dolara ulaştığını ifade etti. İki ülke arasındaki ticaret hacminin yakın gelecekte 5 milyar dolara çıkabileceğini vurguladı.
Demirok, Türkmenistan’ın 2021’de TDT’ye gözlemci üye olmasının ardından tam üyelik için çaba gösterdiklerini belirtti. Türkmenistan’ın TDT ve TÜRKPA’ya tam üye olarak katılmasının Türk dünyası için büyük önem taşıdığını söyledi. Türkmenistan’ın, Türk dünyasında işbirliğini güçlendireceğine inandıklarını dile getirdi.
Enerji alanındaki işbirliklerine de değinen Demirok, Türkiye’nin Türkmen doğal gazını Avrupa’ya taşıma konusundaki faaliyetlerini anlattı. Türkmen doğal gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınmasında Türkiye’nin etkin rol oynayabileceğini ve bu işbirliğinin taraflara çokça fayda sağlayacağını belirtti.
Son olarak, Türkmenistan’ın ulaşım hatlarının önemine dikkat çekti. Türkmenistan’ın Orta Koridor güzergahında bulunduğunu ve stratejik bir kavşak noktası olduğunu ifade etti. Türkmenistan’ın, farklı ulaşım modlarıyla kıtalararası taşımacılığın potansiyelini tam olarak ortaya çıkarmayı hedeflediğini belirtti. Türkmenistan’ın, ‘Büyük İpek Yolu’nu canlandırma stratejisinin, Çin’in ‘Kuşak ve Yol’ girişimiyle uyumlu olduğunu ve Orta Asya’da önemli bir lojistik merkezi olma yolunda ilerlediğini söyledi.