G-QXXHXL9JW0
USD34,26
EURO37,63
CNY4,88
GBP44,93
EURO/USD1,10
BIST9.109,34
Petrol77,52
GR. ALTIN2.919,06
BTC2.149.964,97

Türkiye’nin Risk Primi 2020’den Bu Yana En Düşük Seviyede!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) Şubat 2020’den bu yana en düşük seviyeye gerileyerek 276 baz puana indi. Bu düşüş, Türkiye’nin ekonomi politikalarının olumlu sonuçlarını göstermesiyle birlikte yaşandı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’nin kredi notunu yükseltmesi ve TL varlıklara olan ilginin artması, risk priminin olumlu etkilenmesine sebep oldu. Ayrıca, fonlama maliyetlerindeki iyileşme de gözlemlendi. Türkiye’nin dış finansmana erişimini artırmasının yanı sıra dezenflasyonun sağlanması ve ekonomi yönetiminin kararlı adımları da risk priminin düşmesinde etkili oldu.

Kredi risk priminin düşmesiyle Türkiye, Kovid-19 salgını öncesindeki seviyelere geri döndü. Uluslararası yatırımcı ilgisini yansıtan bu durum, kredi derecelendirme kuruluşlarının olumlu değerlendirmeleri ve ekonomi yönetiminin dezenflasyonu sağlamak için attığı adımlarla destekleniyor. Ayrıca, Türkiye’nin yurt dışı swap kanallarını açma adımları da bu duruma olumlu yönde katkı sağlıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e göre, artan güven ve öngörülebilirlik dış finansmanı olumlu etkiliyor. Net portföy girişlerinde de belirgin bir artış yaşanmış durumda.

Öte yandan, kredi derecelendirme kuruluşlarından gelen olumlu sinyaller Türkiye’nin ekonomik durumunu desteklemeye devam ediyor. Standard & Poor’s Türkiye’nin kredi notunu “B+”ya yükseltirken, gelecek dönemde portföy girişlerinin artması, cari açığın daralması ve enflasyonun düşmesi bekleniyor. Fitch Ratings ve Moody’s de benzer şekilde Türkiye’nin kredi notunu yükselterek not görünümlerini pozitife çevirmişlerdir. Önümüzdeki dönemde enflasyonun kontrol altına alınması ve cari açığın azalması durumunda Moody’s’ten not artışı beklenebilir.

Sonuç olarak, Türkiye’nin ekonomik politikalarının olumlu sonuçlarıyla birlikte kredi risk primi düşmeye devam ediyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından gelen olumlu değerlendirmelerle birlikte Türkiye’nin dış finansmanı artırması ve ekonomik istikrarı sağlaması, yatırımcıların güvenini artırmaya devam ediyor. Gelecek dönemde ekonomideki olumlu gelişmelerin devam etmesi durumunda Türkiye’nin kredi notunda artışlar yaşanabileceği öngörülmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye’nin Risk Primi 2020’den Bu Yana En Düşük Seviyede!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!