G-QXXHXL9JW0
USD34,24
EURO37,63
CNY4,88
GBP45,08
EURO/USD1,10
BIST9.109,34
Petrol78,14
GR. ALTIN2.922,34
BTC2.135.745,68

Türkiye’nin Genç Volkanları: Magma Tehlikesi!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kula İlçesindeki Magma Odaları Araştırması

Türkiye’nin en genç volkanlarının yer aldığı Kula ilçesinde gerçekleştirilen kapsamlı araştırmalar, yer kabuğunun farklı katmanlarında toplamda 8 adet magma odasının varlığını ortaya koydu. Bilim insanları, bu magma odalarından en büyüğünün yer yüzeyine sadece 5 kilometre mesafede bulunduğunu, dolayısıyla yer kabuğundaki hareketler veya depremlerle tetiklenme ve püskürme riski taşıdığını belirtti.

Yer Kabuk Hareketleri Risk Oluşturuyor

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi öncülüğünde yürütülen ve birçok üniversiteden 12 bilim insanının katılımıyla gerçekleştirilen TÜBİTAK destekli projede, bölgeye yerleştirilen özel sismometreler aracılığıyla veri toplandı. Proje yürütücüsü Prof. Dr. Özgür Karaoğlu, bölgedeki depremler ve yer kabuğundaki yırtılmalar devam ederse, yüzeye yakın bulunan magma kütlesinin yeniden aktif hale gelebileceğini ve püskürme olasılığının yüksek olduğunu vurguladı.

10 Bin Kilometrekarelik Alan İncelendi

Prof. Dr. Özgür Karaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3.5 yıl süresince Kula’dan başlayarak Demirci, Selendi, Salihli, Alaşehir ve İzmir’in Kiraz ilçesini kapsayan yaklaşık 10 bin kilometrekarelik bir alanı özel tasarım sismometrelerle incelediklerini söyledi.

Jeoloji ve jeofizik alanında uzman bilim insanlarıyla işbirliği yaptıklarını belirten Karaoğlu, "Bu TÜBİTAK projesi, çeşitli jeofizik yöntemlerle bu magma odalarının tespit edilmesi açısından Türkiye’de bir ilk ve dünya çapında sayılı çalışmalardan biri" ifadesini kullandı. Çalışma sonucunda bölgedeki birçok magma odasının varlığını tespit ettiklerini aktaran Karaoğlu, mevcut bulgularına göre 8 adet magma odası bulunduğunu, bunların boyutlarının 5-6 kilometreden 30 kilometreye kadar değiştiğini belirtti. Magma odalarının çoğunluğunun yüzeyden 15 kilometre derinlikte yer aldığını ifade eden Karaoğlu, 30 kilometre derinliğe kadar bu magma odalarının takip edilmekte olduğunu kaydetti. Ayrıca, bölgedeki jeotermal sistemin de ısıttığı düşünülen bir magma kütlesinin olduğunu ve bu büyük magma kütlesinin üst kısımlara doğru çekildiğini açıkladı.

Bir Diğer Magma Odası Görüntüsü

En Son Aktivite 4 Bin 700 Yıl Önce Gerçekleşti

Karaoğlu, bölgenin yaklaşık 2 milyon yıldır volkanik aktivite gösterdiğini, birçok volkanik koni ve lav kalıntılarının mevcut olduğunu ifade etti. En son volkanik patlamanın 4 bin 700 yıl önce gerçekleştiği biliniyor.

Karaoğlu, "Tespit ettiğimiz magma odalarının yerleşimi, pozisyonları ve yüzeye yakınlıkları değerlendirildiğinde, henüz yeniden faaliyete geçebilir ve püskürebilirler" dedi. Ayrıca, bölgede aktif fayların bulunduğunu ve depremlerin magmayı tetikleyebileceği, böylece volkanik faaliyetleri başlatma riski taşıdığını dile getirdi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye’nin Genç Volkanları: Magma Tehlikesi!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!