USD38,30
%0
EURO43,60
%0.52
EURO/USD1,13
%0.25
BIST9.312,13
%0
Petrol66,13
%0.02
GR. ALTIN4.118,74
%0.48
BTC3.557.470,80
%-0.58
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. Türkiye’nin Ekonomik Büyüme Tahmini Yükseldi

Türkiye’nin Ekonomik Büyüme Tahmini Yükseldi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünya Bankası, Avrupa ve Orta Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika, Sahra Altı Afrika ile Latin Amerika ve Karayipler’e dair ekonomik raporlarını yayımladı.

TÜRKİYE EKONOMİSİNİN BÜYÜME TAHMİNİ YÜKSELDİ

Yayımlanan Avrupa ve Orta Asya Ekonomik Güncellemesi Raporu, Türkiye’nin 2023 yılında yüzde 3,1, 2026’da ise yüzde 3,6 oranında büyüyeceğini öngörüyor.

Bununla birlikte, Dünya Bankası’nın ocak ayında yaptığı tahminlerde Türkiye’nin 2025’te yüzde 2,6, 2026’da ise yüzde 3,8 büyüyeceği ifade edilmiştir.

Raporda, Avrupa ve Orta Asya bölgesindeki gelişen ekonomilerde büyümenin yavaşlayacağı belirtilmekte. Bu durum, dış talepteki zayıflama ve Rusya’daki ekonomik duraklama ile ilişkilendirilmektedir. Bölge ekonomisinin 2023 ve 2024 yıllarında yüzde 2,5 büyümesi beklenmektedir.

ORTA DOĞU VE KUZEY AFRİKA’DA BÜYÜMENİN HIZLANMASI BEKLENİYOR

Orta Doğu ve Kuzey Afrika Ekonomik Güncellemesi Raporu, bu bölge ekonomisinin 2024’te yüzde 1,9, 2025 yılında ise yüzde 2,6 oranında büyüyeceğini ortaya koymaktadır.

Ayrıca, bölgenin 2026’da yüzde 3,7 büyümesi öngörülmektedir. Ancak bu tahminlerin, hızla değişen küresel dinamikler nedeniyle oldukça belirsiz olduğu vurgulanmıştır.

Rapor ayrıca, bölgedeki çatışmaların ekonomik ilerlemeyi tehdit edebileceğine ve kalıcı olumsuz etkiler yaratabileceğine dikkat çekmektedir.

Sahra Altı Afrika’daki ekonomik büyümenin gelecek yıl hızlanacağı öngörülüyor

Dünya Bankası’nın “Afrika’nın Nabzı” raporunda, Sahra Altı Afrika’daki ekonomilere ilişkin değerlendirmelere yer verilmiştir.

Raporda, Sahra Altı Afrika’nın küresel ekonomik belirsizliklere karşı direnç gösterdiği ve bölgesel büyümenin bu yıl yüzde 3,5’e ulaşmasının beklendiği belirtilmiştir.

“BÜYÜME, YOKSULLUĞU ÖNEMLİ ÖLÇÜDE AZALTACAK ANCAK İNSANLARIN İSTEKLERİNİ KARŞILAYACAK KADAR GÜÇLÜ DEĞİL”

2026-2027 yılları için büyümenin hızlanarak yüzde 4,3’e ulaşmasının öngörüldüğü, bunun da enflasyonun düşmesi ve para birimlerinin istikrar kazanmasıyla artan özel tüketim ve yatırımlardan kaynaklanacağı ifade edilmiştir.

Ayrıca, 2023’te yüzde 7,1 olan enflasyonun 2024’te yüzde 4,5’e düşmesi beklenmektedir. Ancak rapor, büyümenin yoksulluğu azaltması beklenirken, insanların taleplerini karşılamakta yetersiz kalabileceğini aktarmaktadır.

Rapor, bölgedeki ticaret dinamiklerini etkileyen, bölgesel çatışmalar ve iklim değişikliği ile ilgili artan belirsizliklere de dikkat çekmektedir.

LATİN AMERİKA VE KARAYİPLER DÜNYANIN EN YAVAŞ BÜYÜYEN BÖLGESİ KONUMUNDA

Dünya Bankası’nın Latin Amerika ve Karayipler ekonomilerine dair raporunun ilk bölümünde, bölgedeki ülkelerin ekonomik stratejilerini artan belirsizlikler doğrultusunda gözden geçirmeleri gerektiği vurgulanmaktadır.

Bu rapor, bölge ekonomilerinin 2023 yılında yüzde 2,1 ve 2026’da yüzde 2,4 oranında büyümesini öngörmektedir. Bu tahminlerle Latin Amerika ve Karayipler, dünyanın en yavaş büyüyen bölgesi olarak öne çıkmaktadır.

Raporda, düşük yatırım, yüksek borç ve değişen dış koşulların bölgenin gelişiminin önündeki en büyük engellerden olduğu aktarılmaktadır. Enflasyonun kontrol altına alınmasına dair ilerleme kaydedilmesine rağmen, mali açıkların devam eden bir endişe kaynağı olduğu belirtilmiştir.

Küresel ekonomik ortamda yaşanan hızlı değişimlerin, gelişmiş ekonomilerdeki devam eden enflasyon nedeniyle faiz indirimlerini geciktirebileceği ve para politikası seçeneklerini kısıtlayabileceği belirtilmektedir. Küresel ticaret kısıtlamaları ise daha temkinli bir ekonomik ve iş ortamına neden olmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye’nin Ekonomik Büyüme Tahmini Yükseldi
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Gazetemize Abone Olabilirsiniz.

Yeni haberlerden anında haberdar olmak için e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!