G-QXXHXL9JW0
USD34,06
EURO38,07
CNY4,84
GBP45,45
EURO/USD1,12
BIST9.900,25
Petrol74,72
GR. ALTIN2.875,45
BTC2.161.257,70

Türkiye’nin Ay’a Ulaşma Hedefi: İşte Detaylar!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin kendi geliştirdiği teknolojiyle Ay’a erişmesini hedeflediklerini belirtti. Bakan Kacır, Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ile birlikte Kırıkkale Üniversitesi Türkiye Yüzyılı Kongre Merkezi’nde düzenlenen “Gençlik Buluşması”na katıldı. 8 Temmuz 2024’te ilk milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A’yı uzaya göndereceklerini açıkladı. Türkiye’nin kendi haberleşme uydularını geliştiren ve üreten 11 ülkeden biri olduğunu belirtti. Hedeflerinin Türkiye’nin kendi geliştirdiği teknolojiyle Ay’a erişmek olduğunu vurguladı.

Bakan Kacır, TÜRKSAT 6A’nın yaklaşık 600 kilogram olduğunu ve 36 bin kilometrede sabit yörüngede görev yapacağını söyledi. Ayrıca 4 bin 250 kilogramlık daha sofistike bir uydu hedeflediklerini belirtti. Türkiye’nin kendi geliştirdiği teknolojiyle Ay’a erişmeyi hedeflediklerini belirten Kacır, 380 bin kilometrelik bir yolculuk sonucunda Ay’a milli hibrit roket motoru ile erişmeyi planladıklarını ifade etti. Türkiye’nin hibrit roket motoru teknolojisinde dünyadaki ilk dört ülkeden biri olduğunu belirtti ve Ay programı kapsamında bu teknolojiyi kullanarak uzayda başarı elde ettiklerinde dünyada bir ilki gerçekleştirmiş olacaklarını söyledi. Ayrıca bu teknolojiyi ticarileştirerek uyduların yörüngeler arası transferlerini yapan uzay araçlarını Türkiye’de geliştirmeyi hedeflediklerini belirtti.

Bakan Kacır, yıllık uzay ekonomisinin büyüklüğünün 600 milyar dolara ulaştığını ve birkaç yıl içinde 1 trilyon dolara yükseleceğini öngördüklerini ifade etti. Daha sonra Kırıkkale Belediyesi Bilim Merkezi’ni Vali Mehmet Makas ile birlikte ziyaret etti. Belediye Başkanı Mehmet Saygılı ve görevli personelden merkez hakkında bilgi aldı. Son olarak Kırıkkale Organize Sanayi Bölgesi’nde basına kapalı bir program gerçekleştirdi ve sanayici iş insanlarıyla bir araya gelerek toplantı yaptı.

Bakan Kacır’ın belirttiği gibi Türkiye’nin kendi geliştirdiği teknolojiyle Ay’a erişme hedefi, ülkemizin uzay teknolojilerindeki ilerlemesi açısından önemli bir adımı temsil etmektedir. Türkiye’nin hibrit roket motoru teknolojisindeki liderliği ve uzay ekonomisinin büyüklüğünün artmasıyla birlikte, ülkemiz uluslararası arenada daha fazla söz sahibi olacaktır. Bu hedeflere ulaşma yolunda atılan adımlar, gençlerimizin ve insan kaynağımızın bu alandaki potansiyelini ortaya koymaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye’nin Ay’a Ulaşma Hedefi: İşte Detaylar!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!