G-QXXHXL9JW0
USD34,25
EURO37,63
CNY4,88
GBP44,81
EURO/USD1,10
BIST9.131,46
Petrol79,12
GR. ALTIN2.920,73
BTC2.160.980,79

Türkiye’de Diri Fay Hattı Haritası Güncellendi! Şırnak Tehlikede mi?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şırnak’ta yaşanan depremin ardından, Türkiye’de diri fay hattı haritası güncellendi. Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Behram Uğur, bölgede aktif hale gelen fay hatları hakkında bilgi verdi. Doğu Anadolu fayı ve Güney Doğu Anadolu bindirme fayı gibi önemli fay hatları olduğunu belirten Dr. Uğur, Şırnak’ta da Cizre fay hattının 2012 depremlerinden sonra aktif hale geldiğini açıkladı. Bu durumun deprem tehdidini artırdığını ifade etti.

Bina yapımında beton kalitesi ve inşaat demiri kalitesine dikkat çeken Dr. Uğur, C30 sınıflandırmasıyla belirli bir basınca dayanabilen beton malzemelerinin kullanılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca perde beton kullanımının bina rijitliğini artırdığını ve deprem riskine karşı koruyucu bir önlem olduğunu söyledi. Yapı elemanlarının süneklik özelliğine sahip olması gerektiğini belirten Dr. Uğur, yapı şekillerinin depremdeki salınımı sınırlayacak şekilde tasarlanması gerektiğinin altını çizdi.

İçişleri Bakanlığı tarafından depremin ardından görevlendirilen Dr. Uğur ve ekibi, depremzedeleri incelemek için çalışmalara başladı. Natamam binaların incelenmesi ve raporlar oluşturulması görevi üstlenen ekip, yapı stoğunun büyük çoğunluğunun eski ve deprem yönetmeliklerine uygun olmayan binalardan oluştuğunu tespit etti. 2018 deprem yönetmeliğine uygun şekilde yapılan binaların daha güvenli olduğu sonucuna varan ekip, önemli bir uyarıda bulundu.

Şırnak ve çevresindeki fay hatlarının aktif hale gelmesiyle birlikte, deprem tehlikesinin arttığına dikkat çeken Dr. Uğur, bina yapımında kaliteli malzeme kullanımı ve uygun tasarımın can kayıplarını önleyebileceğini belirtti. Depreme dayanıklı yapılar inşa etmenin önemine vurgu yapan Dr. Uğur, toplumun bilinçlenmesinin ve güvenli binaların yapılmasının acil olduğunu vurguladı. Dinleyenlerden gelen soruları cevaplayan Dr. Uğur, deprem riskine karşı alınabilecek önlemler hakkında detaylı bilgi verdi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye’de Diri Fay Hattı Haritası Güncellendi! Şırnak Tehlikede mi?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!