G-QXXHXL9JW0
USD33,99
EURO37,87
CNY4,79
GBP44,95
EURO/USD1,11
BIST9.577,46
Petrol72,97
GR. ALTIN2.821,78
BTC1.974.608,67

Türkiye ve Yunanistan Arasında İşbirliği Adımları Atılıyor: 4. Görüşme Bugün Gerçekleşecek

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye ile Yunanistan arasında yaklaşık 15 aydır devam eden yakınlaşma sürecinde önemli adımlar atıldı. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, 2020’den sonra artan gerginlik döneminin ardından Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bir araya gelerek tansiyonun düşmesine ve iki komşu ülkenin yeniden yakınlaşma sürecine girmesine vesile oldu. Her iki ülke de karşılıklı jestlerle bu yakınlaşma sürecine katkı sağladı.

Bugün gerçekleşecek olan ziyarette, Türkiye ve Yunanistan arasındaki ikili ilişkiler çeşitli boyutlarıyla gözden geçirilecek, işbirliğinin geliştirilmesine yönelik adımlar ele alınacak. Ayrıca güncel bölgesel ve küresel meseleler hakkında da fikir teatisinde bulunulması planlanıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 7 Aralık 2023 tarihinde Atina’da düzenlenen Yüksek Düzeyli İş Birliği Konseyi vesilesiyle gerçekleşen ziyaretinde imzalanan Dostane İlişkiler ve İyi Komşuluk Hakkında Atina Bildirgesi ile iki taraf da dostane ilişkileri ve barış içinde bir arada yaşama konusunda kararlı olduklarını beyan etmişlerdi. Ziyaretten bu yana liderler arasındaki olumlu ilişkiler devam etmekte.

Diplomatik kaynaklara göre, Miçotakis’in Ankara ziyaretinde ekonomi, ulaştırma, bilim teknoloji, tarım, turizm, sağlık ve beşeri ilişkiler gibi alanlardaki işbirliğinin geliştirilmesi planlanıyor. 6 milyar dolara yaklaşan ticaret hacminin 10 milyar dolara çıkarılması hedeflenirken, ekonomik anlamda iş birliklerinin artması amaçlanıyor. Ayrıca Türk vatandaşlarının Yunan adalarına seyahatlerinde kolaylaştırılmış vize prosedürü ve Batı Trakya Türk Azınlığı ile ilgili konular ele alınacak.

Ziyaret sırasında düzensiz göçle ortak mücadele, terörle mücadele iş birliği, bölgesel ve uluslararası gelişmelerle ilgili görüş alışverişi yapılacaktır. Atina’da imzalanan anlaşmalara ek olarak Sağlık ve Tıp Bilimleri ile Afet ve Acil Durum Yönetimi konularında yeni anlaşmalar masaya yatırılacak, ortak açıklamalar yapılması bekleniyor.

Yunanistan basını da ziyareti geniş bir şekilde ele aldı. Gazeteler, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha sakin ve olumlu bir döneme girdiğini belirtirken, çeşitli başlıklarla ziyareti manşetlerine taşıdılar. Bu ziyaret, Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkilerin geleceği açısından önemli bir adım olarak nitelendiriliyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye ve Yunanistan Arasında İşbirliği Adımları Atılıyor: 4. Görüşme Bugün Gerçekleşecek

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!