Irak ile Türkiye arasında Eylül ayında başlayan karşılıklı vize muafiyeti, özellikle Kerkük’te turizm sezonunun yeniden canlanmasına büyük katkı sağlamıştır. İki ülke arasındaki bu anlaşma, yeni bir kültürle tanışmayı ve ekonomik bir ivme kazanmayı sağlamıştır. Turizm sezonunun sonuna gelinmesine rağmen, Türkiye’ye giden Iraklı turist sayısında artış gözlemlenmiş ve turlar düzenlenmeye başlanmıştır. Kerkük kentindeki tur şirketleri, vize muafiyetinin uygulanmasıyla birlikte adeta yeni bir turizm sezonunun başladığını aktarmaktadır.
Kerkük kentindeki tur şirketi organizatörü İbrahim Pasvan, bu anlaşmanın zamanlamasının çok doğru olduğunu ve uzun zamandır bu kararı beklediklerini belirtmiştir. Pasvan’a göre, turizm sezonunun sona ermek üzere olmasına rağmen, vize muafiyeti sayesinde turizm canlanmıştır. Kerkük Havaalanı’ndan Türkiye’ye haftada 6 sefer düzenlenmekte olup, yoğun talepten dolayı uçak biletleri tükenmiştir.
Iraklıların Türkiye’yi tatil için tercih etmelerinin birçok sebebi olduğunu belirten Pasvan, geniş turizm alanları ve dört mevsime sahip olması gibi özellikleri nedeniyle Türkiye’nin popüler bir destinasyon olduğunu vurgulamıştır. İki ülke arasındaki vize muafiyetinin daha geniş kapsamlı olmasını temenni ettiklerini söyleyen Pasvan, bu durumun her iki ülke için de faydalı olacağını ifade etmiştir.
Diğer bir tur şirketi organizatörü Yasin Abdulbasit de vize muafiyetinin özellikle çok çocuklu Iraklı ailelerin Türkiye’de tatil yapmalarını teşvik ettiğini açıklamıştır. Bu uygulamanın 50 yaş üzeri vatandaşlar için de büyük fayda sağladığını belirten Abdulbasit, vize müracaatındaki sorunlardan kurtulduklarını dile getirmiştir. Vize muafiyeti uygulamasının ardından hava yoluyla seyahatlerin arttığını belirten Abdulbasit, hava yolu seferlerinin yetersiz kaldığını ve sefer sayısının artırılması gerektiğini ifade etmiştir.
Kerküklü İbrahim Altunçu ise vize muafiyetinin Iraklıları mutlu ettiğini ve yaz tatilinin son döneminde uygulanmasına rağmen beklenen bir karar olduğunu söylemiştir. Altunçu’ya göre, tam vize muafiyetiyle beraber Iraklıların Türkiye’den başka bir ülkeyi tercih etmeyecekleri açıktır. Bu durumun sadece turizmi değil, ticareti de geliştireceğine inanan Haşim Kasapoğlu ise, bu adımın iki ülke vatandaşlarının seyahatlerini kolaylaştıracağını ve ailelere maddi açıdan olumlu etkisi olacağını vurgulamıştır.