Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Polonya’nın Varşova kentindeki Kraliyet Şatosu’nda yapılan Üç Deniz Girişimi’nin 10. Zirvesi’ne katıldı. Zirveye devlet ve hükümet başkanları da iştirak etti.
Bakan Uraloğlu, konuşmasına, ev sahibi Polonya’ya gösterdiği misafirperverlik için teşekkür ederek başladı ve Üç Deniz Girişimi’nin bölgesel kalkınmayı artırma konusundaki önemine dikkat çekti. Uraloğlu, girişimin Doğu ve Orta Avrupa’da güçlü bir bağlantı ağı oluşturduğunu vurguladı.
Türkiye’nin bu girişimi takip ettiğini ifade eden Uraloğlu, “Üç Deniz Girişimi, on yıl içerisinde büyük bir fikirden, bölgesel kalkınma ve Avrupa bütünleşmesi açısından önemli bir güç haline gelmiştir. Via Karpatya ve Rail Baltika gibi projeler, bu ortak vizyonun somut örneklerindendir,” diye konuştu.
“TÜRKİYE, AVRUPA’NIN KÜRESEL PAZARLARA Erişimini ARTIRMA İHTİYACINDA KATKI SAĞLAYACAKTIR”
Türkiye’nin Üç Deniz Girişimi’ne stratejik ortaklık başvurusunun, ulaşım, enerji ve dijital altyapılar alanında iş birliğini artırmaya yönelik bir adım olduğunu belirten Uraloğlu, Türkiye’nin coğrafi konumunun yanı sıra altyapı kapasitesinin de önemli olduğunu vurguladı.
Uraloğlu, Türkiye’nin, Avrupa, Asya, Afrika ve Orta Doğu’nun kesişim noktasında yer alan stratejik bir coğrafyaya sahip olduğunu belirterek, “Dünya, giderek daha fazla bölgesel ortaklıklara yönelirken Türkiye’nin jeostratejik konumu, bu ortaklıklara daha fazla değer katmaktadır. Orta Koridor ve Kalkınma Yolu projeleri ile Türkiye, Avrupa’nın küresel pazarlara erişimini genişletmeye hazır,” dedi.
Orta Koridor’un güvenli ve verimli bir alternatif sunduğunu ifaden Uraloğlu, Kalkınma Yolu projesinin de Basra Körfezi’nden Avrupa’ya uzanan bir ulaşım hattı oluşturmayı hedeflediğini aktardı. Türkiye’nin stratejik ortaklığı, Hazar Denizi bağlantılı ulaşım koridorlarıyla girişimi daha güçlü bir seviyeye taşıyacaktır.
ASYA VE AVRUPA KITALARI, 5 KARA YOLU GEÇİŞİ İLE BAĞLANDI
Uraloğlu, Türkiye’nin Üç Deniz Girişimi’ne olan stratejik yaklaşımının sadece coğrafi konumu ile sınırlı kalmadığını, aynı zamanda altyapı kapasitesinin de belirleyici olduğunu ifade etti.
Asya ve Avrupa kıtaları arasında İstanbul Boğazı’nda 5 kara yolu geçişinin bulunduğunu anlatan Uraloğlu, bunlar arasında Avrasya Tüneli’nin de yer aldığını söyledi.
“5 MİLYAR DOLAR YATIRIM PLANI VAR”
Demir yolu ulaşımına vurgu yapan Uraloğlu, İstanbul Boğazı’nın altındaki Marmaray ile kesintisiz bir raylı taşımacılığın mevcut olduğunu, ancak gelecekteki hedefleri için bunun yeterli olmadığını belirtti. Yapılması planlanan 3. köprüde çift hat demir yolu geçişi için yaklaşık 5 milyar dolarlık bir yatırım hazırlığı içinde olduklarını ifade etti.
Uraloğlu ayrıca, Bulgaristan ile demir yolu sınır geçişinin kapasitesini artırmak üzere mutabakat imzaladıklarını ve bu iş birliğinin önemine dikkat çekti. Dünya standartlarındakileri altyapıları ile Türkiye’nin lojistik gücünü artırmaya devam edeceğini belirtti.
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin akıllı ulaşım ve yeşil lojistik konusundaki stratejileri ile Üç Deniz Girişimi’nin hedeflerine katkıda bulunmayı amaçladığını vurguladı. Türkiye’nin enerji güvenliği alanındaki katkılarından da bahsetti.
Bakan Uraloğlu, devam eden iş birlikleri ve stratejik ortaklıklara dair, “Türkiye, Üç Deniz Girişimi ülkeleriyle birlikte, bağlantısallığı artırarak daha müreffeh bir bölgenin inşasına hazırdır,” dedi.
Söz konusu zirvede, Bakan Uraloğlu diğer ülkelerin yetkilileriyle de görüş alışverişinde bulunarak Türkiye’nin hedeflerini ve projelerini aktarırken, Üç Deniz Girişimi’nin genişlemesine dair güncel bilgiler verdi.
ÜÇ DENİZ GİRİŞİMİ
Üç Deniz Girişimi, Polonya ve Hırvatistan’ın öncülüğünde başlatılmış olup, 2015 yılından bu yana enerji, ulaştırma ve telekomünikasyon altyapılarını kapsamayı hedeflemektedir. Girişim, 12 AB üye ülkesini bir araya getiren bir platform olarak konumlanmıştır.
2023’te Yunanistan’ın da dâhil olmasıyla genişleyen girişim, hem bölgesel entegrasyonu hem de önemli projeler geliştirmeyi amaçlamaktadır. Türkiye’nin girişimdeki rolü ise bölgenin güvenliği ve ekonomik canlılığına önemli katkılar sağlaması beklenmektedir.
Altyapı ihtiyacının yaklaşık 550 milyar avro seviyesinde olduğu tahmin edilmektedir. Türkiye, Via Carpatia gibi önemli projelerde yer alarak bölgeye değer katmayı hedef liyor.
Projelerin, ulaşım ve enerji sektöründeki altyapı eksikliklerini gidermeyi amaçladığı, 2030 yılına kadar yapılması gereken toplam yatırım ihtiyacının ise 290 milyar avro olduğu öngörülmektedir.