G-QXXHXL9JW0
USD34,27
EURO37,50
CNY4,85
GBP44,96
EURO/USD1,09
BIST8.876,22
Petrol78,76
GR. ALTIN2.926,15
BTC2.156.719,38

Türkiye Tarımı Dünya Lideri! Tarım Ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’dan Müjdeli Açıklama

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tarım Ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye’nin fındık, kiraz, incir, kayısı, ayva ve keçiboynuzu üretiminde dünya birincisi olduğunu ve fındık, kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm ve ayva ürünlerinde dünya ihracatında birinci sırada yer aldığını belirtti. Bakan Yumaklı, Türkiye’nin 23,9 milyon hektar işlenen tarım alanı varlığı ile 85 milyonu aşan ülke nüfusu ve 50 milyona yaklaşan turistin gıda ihtiyacının karşılanmasının yanında ihracatta da bulunarak, tarımsal hasılada Avrupa’nın birinci tarım ülkesi olma özelliğini devam ettirdiğini vurguladı.

Antalya Milletvekili Aykut Kaya’nın temel tarım ürünlerinin üretiminin yetersiz olduğu iddiasına ilişkin yazılı soru önergesini yanıtlayan Bakan Yumaklı, son üç yılda, çeşitli ürünlerde rekorlar kırıldığını ve birim alandan elde edilen verimlilikte önemli artışlar sağlandığını ifade etti. 2002 yılında 98 milyon ton olan bitkisel üretim miktarının, 2023 yılında yüzde 39,5 artarak 136,9 milyon tona yükseldiğini belirtti.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre Türkiye’nin dünya bitkisel ürünler üretiminde 12’nci, sebze üretiminde 4’üncü ve meyve üretiminde dünyada 6’ncı sırada olduğunu aktaran Yumaklı, çeşitli ürünlerde Türkiye’nin dünya lideri olduğunu açıkladı. Ülkemizin dünya ihracatında ve üretiminde çeşitli ürünlerde başı çektiğini belirtti.

Tarım sektöründe yurt içi ihtiyacı karşıladığımızı ve tarım ve gıda ürünleri dış ticaretinde net bir şekilde ihracatçı konumunda olduğumuzu ifade eden Bakan Yumaklı, tarım ve gıda ürünleri ihracatının 2002’den 2023’e büyük bir artışla ulaştığını kaydetti. Çiftçilere bitkisel üretim desteklemeleri verildiğini belirterek tarım arazilerinin verimliliğini artırmak adına yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Bakan Yumaklı, tarım arazilerinin etkin şekilde kullanılması amacıyla çeşitli projeler yürütüldüğünü ve tarımsal desteklerin 2024 yılında 91,55 milyar lirayı bulacağını açıkladı. Türkiye’de bitkisel üretimi artırmak, verimliliği yükseltmek ve sürdürülebilir bir tarım politikası izlemek amacıyla çiftçilere destek sağlandığını vurgulayarak, tarımsal alandaki gelişmelere değindi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye Tarımı Dünya Lideri! Tarım Ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’dan Müjdeli Açıklama

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!