USD38,10
%0.34
EURO43,49
%0.15
EURO/USD1,14
%0.24
BIST9.317,24
%-0.84
Petrol67,96
%3.2
GR. ALTIN4.076,87
%0.33
BTC3.235.451,21
%0.31
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye-ALMANYA İlişkileri Zirveye Taşındı!

Türkiye-ALMANYA İlişkileri Zirveye Taşındı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ULUSLARARASI Ekonomi Zirvesi’nde, ‘AB ve Almanya İlişkilerinde Yeni Dönem: Neden Türkiye?’ başlıklı panelde konuşan Almanya Federal Cumhuriyeti’nin 10’uncu Cumhurbaşkanı ve Alman- Türk İş Konseyi Başkanı Christian Wulff, Gümrük Birliği’nin üzerinden 30 yıl geçtiğini belirterek, “Artık modernize edilmesi ve kapsamının genişletilmesi gerekiyor. Taraflar arasında bir uyumsuzluk yaşandığında uzlaşma adımlarının atılması şart” dedi.

Bu yıl 14’üncüsü düzenlenen Uluslararası Ekonomi Zirvesi (UEZ 2025), Capital, Ekonomist ve Start Up dergileri tarafından organize edilirken, Türkiye’nin yanı sıra dünya genelinden önemli siyasetçi, iş dünyası lideri ve akademisyenleri bir araya getirdi.

Zirvenin üçüncü panelinde Avrupa Birliği’ndeki güncel gelişmeler ve Türkiye’nin stratejik önemi masaya yatırıldı. Şölen CEO’su Erdoğan Çoban’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele Şölen sponsor oldu. Erdoğan Çoban, panelin açılışında, “Dünya ekonomisi Trump’ın tarifeleriyle sarsılırken, Avrupa Birliği’nde ekonomik ilişkileri konuşmak için toplandık. Zor bir konjonktürde AB ile olan ilişkilerimizi derinlemesine tartışacağız. AB ile olan ilişkilerimizde hem risklerimizi azaltmalı hem de ortak kazançlarımızı pekiştirmeliyiz” dedi.

Bu yıl 35. yılını kutlayan Şölen markası, 5 kıtada 120 ülkeye ihracat yaptığını duyurdu. Çoban, “Kuruluşumuzdan bu yana üç temel unsura odaklanıyoruz: Kalite ve lezzet, inovasyon ve tüketicilerin kalbine dokunan markalar yaratmak. Kalite ve lezzet bizim için vazgeçilmezdir. Tüketicinin benzer ürünler arasından bizi ayıracak farklılıklar görmek istediğini biliyoruz ve bu nedenle ciddi yatırımlar yapıyoruz. Tüketici ile iletişimimizi güçlendiriyoruz” şeklinde konuştu.

‘TÜRKİYE BÖLGESEL BİR ÜS HALİNE GELDİ’

Cumhurbaşkanlığı Yatırım ve Finans Ofisi Başkanı A. Burak Dağlıoğlu, Türkiye’nin coğrafyadaki stratejik konumuna dikkat çekerek, “Uluslararası ve yerli şirketlerle birlikte, son 22 yıllık süreçte Türkiye, bölgesel bir üs haline geldi. Türkiye bu konumu, sağlam bir altyapı ve üstyapı yatırımlarıyla kazandı. Sadece coğrafi konum değil, uluslararası anlaşmaların sağladığı pazar erişimi de önemli” dedi.

Dağlıoğlu, Türkiye’nin genç nüfusu ve gelişmiş iş gücü açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayarak, “Türkiye, gelişmekte olan ülkeler arasında en genç ve eğitimli nüfusa sahip olanlardan biri. Bu durum, birçok endüstriyel ekosistemin oluşmasına katkıda bulunuyor” ifadelerini kullandı.

‘AVRUPA’NIN İHTİYAÇLARIYLA TÜRKİYE’NİN POTANSİYELİ ÖRTÜŞÜYOR’

Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, şirketlerinin 17 ülkede faaliyet gösterdiğini ve bu ülkelerin büyük bölümünün Avrupa’da yer aldığını belirtti. Alper, “Türkiye’deki global ortaklarımızın beşinin Avrupa merkezli olması dikkat çekici. Son beş yılda Avrupa’ya yapılan yatırımlarımız 1 milyar doların üzerinde. Avrupa’daki ilk inovasyon merkezimizi Münih’te açtık ve burada büyüme hedefimiz var” dedi.

Holdingin küreselleşme vizyonuna vurgu yapan Alper, “Gelişmekte olan ülkelerden globalleşme yolunda olan bir şirketiz. Stabil ekonomilere yönelerek, yatırımlarımızı Amerika ve Avrupa’ya kaydırmayı planlıyoruz. Hem Türkiye hem de Avrupa’nın dijitalleşme alanında büyüme potansiyeline katkıda bulunmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

‘TARİFELERDEN ABD DE OLUMSUZ ETKİLENİYOR’

Christian Wulff, ABD’nin uyguladığı tarifelerin sadece o ülkenin ekonomisini değil, dünya genelindeki diğer ekonomileri de olumsuz etkilediğini vurguladı. Wulff, Türkiye’deki şirketlerin göstermiş olduğu iyimserliğin önemli olduğunu ifade etti.

Alman-Türk İş Konseyi olarak Türkiye ile ilişkilerde olumlu bir yaklaşım sergilediklerini belirten Wulff, “Türkiye’nin genç nüfusu, NATO üyeliği ve stratejik konumu, iş birliğimizi ileri taşıyor. Gümrük Birliği’nin modernleşmesi ve vize sorunlarının çözümü işbirliği olanaklarını artıracaktır” dedi.

‘ALMANYA, TÜRKİYE İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR ÜLKE’

DEİK Türkiye-Almanya İş Konseyi Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, Almanya’nın Türkiye’nin en büyük ticaret ortağı olduğunu ifade ederek, “Almanya’nın ekonomisi 4,5 trilyon doları buluyor. Türk ve Alman nüfusunun birleşimiyle 170 milyonluk bir pazar oluşturuluyor” dedi.

ABD Başkanı Trump’ın gümrük tarifeleri konusundaki etkilerine değinen Yalçındağ, “Dünya ekonomisinin gidişatında pek çok tartışma var. Biz Avrupalılar olarak, bu sorunların üstesinden gelerek, stratejik ortaklıkları güçlendireceğiz” şeklinde konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Türkiye-ALMANYA İlişkileri Zirveye Taşındı!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Gazetemize Abone Olabilirsiniz.

Yeni haberlerden anında haberdar olmak için e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!