Geçtiğimiz yılın dördüncü çeyreğinde Türkiye, ortalama 477 dakika mobil kullanım süresiyle Avrupa ülkeleri arasında birinci sırayı korudu. 1994 yılında Tansu Çiller’in Süleyman Demirel’i arayarak gerçekleştirdiği ilk cep telefonu görüşmesinin üzerinden tam 30 yıl geçti. Türkiye’de mobil abone sayısı 2023 yılının son çeyreğinde 92 milyon 230 bin 985’e ulaşarak yüzde 108’lik bir yaygınlık oranına ulaştı. Konuşma süreleri ise geçen yılın çeyrek dönemlerinde sırasıyla 77 milyar, 80.6 milyar, 83.7 milyar ve 80.1 milyar dakika olarak kaydedildi.
Ekim-Aralık 2023 döneminde toplam mobil trafik miktarı yaklaşık 78.9 milyar dakika olurken, sabit trafik miktarı ise 1.2 milyar dakika olarak gerçekleşti. Türkiye, bu dönemde Avrupa ülkeleri arasında mobil kullanım süresi açısından liderliğini sürdürdü. En yakın rakipleri Norveç, Hırvatistan, Kuzey Makedonya, İzlanda ve Çekya’yı geride bırakarak ilk sıradaki yerini korudu. Türk aboneleri, Almanya’nın 3 katı ve Avrupa ortalamasının 2 katı konuşma süresi gerçekleştirdiler.
Türkiye’de mobil hizmetlerde abone başına elde edilen aylık gelir anlamına gelen “ARPU” rakamı, Batı Avrupa ülkelerinde 17.21 avro iken Türkiye’de sadece 4.26 euro oldu. Bu durum, Türkiye’nin hem konuşma süresi hem de aylık gelir açısından diğer Avrupa ülkelerine göre öne çıktığını gösteriyor. 2023’ün dördüncü çeyreğinde, Türkiye’nin mobil kullanım süresi ve aylık gelirdeki performansıyla dikkatleri üzerine çektiği görülüyor.