1871 yılında Japonya’nın Osmanlı İmparatorluğu ziyareti ile başlayan Türk-Japon ilişkileri, Ertuğrul Fırkateyni faciasıyla daha da derinleşti. Osmanlı İmparatorluğu payitahtında bulunan II. Abdülhamid’in Japonya’ya iade-i ziyaret gerçekleştirmek istemesi üzerine Ertuğrul Fırkateyni, 1889 yılında İstanbul’dan yola çıkarak Japonya’ya ulaştı. Ancak dönüş yolculuğunda tayfun nedeniyle gemi Kuşimoto ilçesi açıklarında battı. Olayda Osman Paşa, yarbay Ali Bey ve 532 mürettebat şehit oldu. 69 kişi ise Japonların yardımıyla kurtarıldı. Bu olay, Türk-Japon ilişkilerinin ivme kazanmasına sebep oldu.
134 yıl sonra Türk Deniz Kuvvetleri envanterinde bulunan TCG KINALIADA, Türkiye ve Japonya arasındaki ilişkilerin tesisi ile Ertuğrul Fırkateyni’nin Japonya Seyri’nin yıl dönümleri kapsamında Japonya’ya sefere çıktı. Foça Deniz Üs Komutanlığı’ndan hareket eden gemi, Suudi Arabistan, Cibuti, Somali, Maldivler, Bangladeş, Malezya ve diğer ülkeleri ziyaret ederek Japonya’ya ulaşmayı planlıyor. Ertuğrul Fırkateyni’den TCG Kınalıada’ya Japonya ziyareti, Defence Turk Dergi’nin 20. sayısında detaylı olarak ele alındı.
Öncesinde 1871’de Japon Dışişleri Tercümanı Fukuchi Genichiro’nun İstanbul’u ziyaret etmesi ve diğer diplomatik görüşmelerle başlayan Türk-Japon ilişkileri, 1887’de Prens Komatsu Akihito’nun İstanbul ziyaretiyle de derinleşti. Bu ziyaretlerin ardından II. Abdülhamid’in Japonya’ya ziyaret düzenleme kararı almasıyla Ertuğrul Fırkateyni seferi gerçekleşti. Gemide meydana gelen facia, iki ülke arasındaki ilişkileri daha da güçlendirdi.
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencisi olan Eren Yiğitoğlu, tarih, uluslararası ilişkiler ve savunma sanayii alanlarında araştırmalar yapmaktadır.