TOBB ve Arap Odalar Birliği iş birliğiyle düzenlenen Türk-Arap Odası 6. Yönetim Kurulu Toplantısı ve İş Forumu, İzmir Ticaret Odası (İZTO)’nda gerçekleşti. Toplantıya; TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Arap Odalar Birliği Başkanı Samir Majoul, İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener ve Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar’ın yanı sıra, 15 ülkeden 100’den fazla iş insanı ile 5 büyükelçi katılım sağladı. Hisarcıklıoğlu, İzmir’in Türkiye’nin milli gelirine önemli katkı sağladığını ve mevcut potansiyelini vurguladığı açış konuşmasında, “İzmir; Türkiye’de üretimin ve ihracatın öncülerinden biridir. Cazip bir yatırım merkezi olarak öne çıkmaktadır” dedi.
‘SURİYE’DE ATILAN ADIMLAR TAKDİR EDİLİYOR’
Hisarcıklıoğlu, dünyanın zorlu bir süreçten geçtiğine de değinerek, “Gazze’de yaşanan olaylar ve İsrail’in saldırgan politikaları, bölgedeki huzuru tehdit etmektedir. Suriye’deki normalleşme sürecini olumlu buluyoruz ve bu konudaki atılan adımları takdir ediyoruz. Ekonomik kalkınma çabaları için destek vermenin önemine inanıyoruz” şeklinde konuştu.
‘EL BİRLİĞİYLE ÖZEL SEKTÖRÜ GÜÇLENDİRMELİYİZ’
TOBB olarak üç gün içinde Şam’a giderek, Suriye’nin yeniden imarı ve özel sektörün yeniden güçlendirilmesi konularında çalışmalar yapacaklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Uluslararası ekonomik yaptırımların kaldırılmasının, ekonomik çabalarımızı güçlendireceği aşikardır. Birlikte rahmet, ayrılıkta azap olduğunu unutmadan, kardeşlik hukukunu pekiştirmeliyiz” dedi. Türkiye’nin ekonomik gücünün sıklıkla özel sektöre dayandığını belirten Hisarcıklıoğlu, ticaretin serbestleşmesinin ülkeler için büyük faydalar sağladığını dile getirdi.
‘Arap Ülkelerinden 50 Milyar Dolardan Fazla Yatırım Alındı’
Hisarcıklıoğlu, son yıllarda Türkiye ve Arap ülkeleri arasındaki ticari ilişkilerin gelişimini memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti. Türkiye’nin Arap ülkelerine olan ihracatının, 20 yıl önce 5 milyar dolar iken, 2024 yılında 50 milyar doları geçtiğini aktardı. Ayrıca son 20 yılda Arap ülkelerinden 50 milyar dolardan fazla doğrudan yabancı yatırımı aldıklarını belirtti. Hisarcıklıoğlu, “Arap dostlarımızla, aramızdaki ticaret ve yatırım hacmini artırmayı amaçlıyoruz. Bu, birlik olmanın gücünü gösterecektir” dedi.
‘KARDEŞLİK HUKUKUNU YERİNE GETİRMELİYİZ’
İstanbul’da İslam Odası tarafından kurulan Tahkim Merkezi hakkında bilgi veren Hisarcıklıoğlu, bu merkez aracılığıyla ülkeler arasındaki sermaye ve mal hareketliliğinin engellerinin kaldırılması gerektiğine vurgu yaptı. Ticaretin serbestleşmesi adına İslam İşbirliği Teşkilatı bünyesinde hazırlanan Tercihli Ticaret Anlaşması’nın genişletilmesi gerektiğini ifade etti.
‘ARAP DOSTLARIMIZLA YAKINDAN ÇALIŞMA İSTİYORUZ’
Arap ülkeleri ile sanayi, turizm ve tarım alanlarında iş birliğini ilerletmek istediklerinin altını çizen Hisarcıklıoğlu, kadın girişimcilerin desteklenmesine yönelik projelerin önemini vurguladı. Bu çabaların, Türkiye’deki kadın girişimci sayısını artıracağını belirtti. Sözlerine, Türk iş dünyasının hedefinin Arap kardeşleri ile ilişkilerini derinleştirmek olduğunu ekledi.
‘EKONOMİK İLİŞKİLERİMİZİ YATIRIMLARLA GELİŞTİRMELİYİZ’
Arap Odalar Birliği Başkanı Samir Majoul, açılış konuşmasında İzmir’de hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diledi. Hisarcıklıoğlu’nu Dünya Odalar Federasyonu (ICC) başkanlığına yeniden seçilmesinden ötürü tebrik eden Majoul, Arap ve Türk ilişkilerinin köklü geçmişini vurguladı. Forumun, iki taraf arasında ekonomik iş birliğini geliştirmek için önemli bir fırsat sunduğunu belirten Majoul, “Ticari ilişkilerimizi güçlendirmek ve karşılıklı güven sağlamak için yatırımlar üzerinden çalışmalarımızı sürdürmeliyiz” dedi.
İKİLİ TOPLANTILAR GERÇEKLEŞTİRİLECEK
Arap Odalar Birliği Genel Sekreteri Khaled Hanafy, forumun gerçekleştirilmesine katkıda bulunanlara teşekkürlerini iletti. Türkiye-Arap ülkeleri iş birliği fırsatlarını masaya yatıracak yuvarlak masa toplantılarıyla birlikte, İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener ve diğer önemli kişilerinin sunumlarıyla iş imkanlarının ele alınacağı belirtildi.