Amerika Birleşik Devletleri, 5 Kasım 2024 tarihlerinde gerçekleştirilen seçimlerde yeni başkanını seçti. Cumhuriyetçi aday Donald Trump, oyların ve delegelerin çoğunluğunu alarak yeniden başkanlık görevine seçildi. Trump, 20 Ocak 2025 tarihinde yemin ederek görevi halefinden, Demokrat Partili Joe Biden’dan devralacak.
Eski Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Donald Trump’ın başkanlık görevine gelmesi ile ilgili olumsuz görüşlerini açıkladı. Borrell, İspanya’nın Barselona şehrinde katıldığı bir forumda, uluslararası ilişkiler ve dış politika konusundaki kaygılarını dile getirdi.
Borrell, “AB olarak Orta Doğu’da son on yıl boyunca yalnızca ikna yolunu denedik ancak bu konuda başarısız olduk. Gerçek şu ki, Orta Doğu’da 30 yıl öncesinin çok gerisindeyiz” şeklinde ifadelerde bulundu. Bu bağlamda, Avrupa Birliği’nin dış politikasını eleştiren Borrell, AB’nin bu süreçte çok bölünmüş bir tutum sergilediğini vurguladı.
Borrell, Trump’ın yeniden seçilmesinden kaynaklı endişelerini dile getirerek, “Avrupalılar olarak, her dört yılda bir Amerikan seçmenlerinin ruh haline güvenmeyecek kadar temkinli olmalıyız.” diyerek Avrupa’nın ABD’den daha bağımsız bir dış politika benimsemesi gerektiğine dikkat çekti. Bu bağımsızlığın sağlanabilmesi için Avrupa’nın savunma harcamalarını artırması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Elli bir yaşındaki İspanyol politikacı, Trump’ın yeni dönemde NATO ülkelerine yönelik tutumlarını hatırlatarak, “Trump, gayrisafi milli hasılalarının yüzde 2’sini savunmaya harcamayan NATO ülkelerini dış saldırılara karşı korumamakla tehdit etti.” diyerek, bu tehditlerin ciddi sonuçlar doğurabileceğini belirtti. Ayrıca Borrell, Trump’ın görevine gelmesiyle birlikte “Çin ve Müslüman karşıtı bir haçlı seferinin başlatılabileceği” uyarısında bulundu.
ABD’nin yeni Savunma Bakanı olması beklenen Pete Hegseth ise gündemde yer alan bir isim olarak öne çıkıyor. Borrell, Hegseth’in kolunda, 11. yüzyılda gerçekleşen 1. Haçlı Seferi ile ilgili Papa 2. Urban’a atfen yazılmış “Tanrı öyle istiyor” dövmesi olduğunu hatırlatarak, “Eğer Amerikalıların dünyada bir sesi varsa, bunun asıl nedeni dünyanın etrafında dolaşan altı filo olmasıdır.” şeklinde bir açıklamada bulundu.
Bu gelişmeler, ABD’nin yeni liderliğinin sadece ülke sınırları içinde değil, uluslararası alanda da yankı uyandıracağına işaret ediyor. Borrell’in dile getirdiği konu başlıkları, Avrupa’nın gelecekteki dış politika stratejilerinin belirlenmesinde önemli bir rol oynayacak gibi görünüyor. Tüm bu tartışmalar, dünya genelinde jeopolitik dengelerin yeniden şekillenebileceğine dair sinyaller veriyor.