USD39,91
%0.10
EURO47,05
%0.33
EURO/USD1,18
%0.19
BIST10.275,75
%0.46
Petrol68,30
%-0.73
GR. ALTIN4.274,95
%0.36
BTC4.311.522,97
%-0.37
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. TKDK’dan 42 Milyon Euro ile Kırsal Kalkınma Atağı

TKDK’dan 42 Milyon Euro ile Kırsal Kalkınma Atağı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkanı Ahmet Antalyalı, Avrupa Birliği (AB) Kırsal Kalkınma Programı (IPARD III) çerçevesinde 42 milyon avroluk yeni bir başvuru çağrısı yaptıklarını duyurdu. Antalyalı, “Böylece IPARD III kapsamında toplamda 343 milyon avroluk bir ilana çıkmış olduk.” ifadelerini kullandı.

Antalyalı, AA muhabirine yaptığı açıklamalarda, 6 Temmuz tarihinin Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Kırsal Kalkınma Günü olarak belirlendiğini hatırlattı.

Bu tarihin, kırsal alanların kültürü, emek gücü, üretkenliği ve toplumsal sürdürülebilirliğine dikkat çeken küresel bir farkındalık oluşturma amacı taşıdığını belirten Antalyalı, TKDK olarak Türkiye ve AB tarafından ortaklıkla yürütülen IPARD programlarının 2011 yılından bu yana uygulandığını ifade etti.

IPARD I Programı kapsamında yüzde 99,4 oranında fon kullanımına ulaştıklarını kaydeden Antalyalı, IPARD II Programı ile birlikte bu oranın yüzde 99,7’ye çıktığını ve vatandaşlara yaklaşık 2 milyar avroluk hibe sağlandığını aktardı. Bu süreçte çeşitli sektörlerde kırsal kalkınmayı hedefleyen yatırımlar gerçekleştirildiğini belirten Antalyalı, “Toplamda yaklaşık 4 milyar avroluk yatırım kaynağı sağladık. Gelecek dönemlerde bu yatırımları artırmayı planlıyoruz.” şeklinde konuştu.

IPARD III Programı çerçevesinde 7. başvuru çağrı ilanına çıkıldığını ifade eden Antalyalı, “IPARD III’te ‘ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi’ tedbiri ile 42 milyon avroluk yeni bir ilana çıktık. Böylece şu ana kadar IPARD III kapsamında toplam 343 milyon avroluk ilana ulaşmış oluyoruz. Proje sözleşmeleri artış gösteriyor, hali hazırda 1700’ün üzerinde sözleşme imzalandı. Verdiğimiz hibe miktarı 11,5 milyar liraya, yatırım miktarı ise 18 milyar liraya ulaştı. Bu rakamlar sürekli olarak güncellenmektedir.” dedi.

Yaptıkları yatırımlarla kırsal alanlarda kadınlar ve gençlerin üretim sürecine katılımını teşvik ettiklerinin altını çizen Antalyalı, şehir merkezlerine olan kırsal göçün önlenmesi konusunda da katkıda bulunduklarını vurguladı. Destekledikleri projelerin kapsamı içerisinde gıda işleme tesislerinden kırsal turizme, hayvancılıktan yenilenebilir enerji yatırımlarına kadar çeşitli alanlar bulunduğunun altını çizen Antalyalı, bu desteklerin Türkiye’nin AB’ye entegrasyon sürecine katkı sağlarken, yerel ekonomilerin daha dayanıklı hale gelmesini sağladığını ifade etti.

Şu ana kadar 6 bin 500 kadın ve 13 bin 500 genç yatırımcıya destek sağladıklarını belirten Antalyalı, dünya genelinde tarım sektöründe yaşanan yaşlanma sorununa da dikkat çekerek, projelerde gençlere pozitif ayrımcılık tanındığını dile getirdi.

Destek alan projelere ilişkin bilgiler veren Antalyalı, “Bitkisel üretim ile ilgili 13 bin 500’e yakın projemiz mevcut, ayrıca 3 bine yakın arıcılık projemiz gerçekleştirildi. Meyve ve sebze üretimi ile soğuk hava depolarına yönelik çeşitli desteklerimiz bulunuyor. İşleme ve paketleme tesislerine yönelik yaklaşık 800 projeye, 350 süt toplama merkezine ve 1250 yenilenebilir enerji yatırımına destek verdik. 1650 civarı süt üretim tesisi ve yaklaşık 1000 kanatlı etine yönelik tesis kurduk. Ayrıca 1400 besi hayvancılığı yatırımımız bulunuyor. 1000’in üzerinde kırsal turizm projemiz mevcut ve bugüne kadar yaklaşık 100 yerel eylem grubuyla işbirliği yaptık. 50 milyon avroluk yeni bir çağrı ilana da çıktık; değerlendirmelere gelecek ay başlayacağız.” bilgisini paylaştı.

“Kırsal alanda kamu altyapı yatırımları tedbiri”ne dair akreditasyon çalışmalarının sona ermekte olduğunu ve önümüzdeki yıl bu tedbirin vatandaşların hizmetine sunulacağını kaydeden Antalyalı, içme suyu arıtma tesisleri, atık transfer istasyonları ve güneş enerjisi sistemleri gibi projelerde 3 milyon avroya kadar destek sağlayacaklarını açıkladı.

Soğuk hava depoları konusunda verdiği desteklerden bahseden Antalyalı, toplam 624 soğuk hava deposu projesine destek verdiklerini belirtti. Bu yatırımların, tarımsal ürünlerin raf ömrünü uzatmaya yardımcı olduğunu ifade eden Antalyalı, soğuk hava deposu yatırımlarının üretici gelirlerini artırdığını ve ürün kalitesinin korunmasına katkı sağladığını vurguladı. Piyasa istikrarı açısından da bu durumun önemli olduğunu belirterek, “Atmosfer basınçlı soğuk hava depoları destekleniyor ve TKDK bu teknolojinin Türkiye’ye kazandırılmasında öncü rol üstlendi. Yüksek maliyet nedeniyle yatırımcıların girmek istemediği bu alanda sağladığımız hibeler sayesinde yatırımlar gerçekleşti. Bu yatırımların ardından sektördeki başarılardan ilham alan yeni yatırımcılarla işbirliğimiz artarak devam etti.” ifadelerini kullandı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
TKDK’dan 42 Milyon Euro ile Kırsal Kalkınma Atağı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Gazetemize Abone Olabilirsiniz.

Yeni haberlerden anında haberdar olmak için e-posta aboneliğini hemen başlat.
KAI ile Haber Hakkında Sohbet
Sohbet sistemi şu anda aktif değil. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.