G-QXXHXL9JW0
USD34,25
EURO37,79
CNY4,87
GBP45,00
EURO/USD1,10
BIST8.898,23
Petrol77,90
GR. ALTIN2.925,21
BTC2.088.633,27

Tiny House Sahipleri İle Valilik Arasında Gerginlik Sürüyor: Peki, Kim Haklı?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstanbul’da yapıların kanuni durumuyla ilgili tartışmalar devam ediyor. Pandemi sürecinde yaygınlaşmaya başlayan ‘tiny house’lar, birçok bölgede valilik kararıyla yıkılmaya başlandı. Bu durum üzerine Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı Danişment köyünde tiny house’ları kaldırmak için valilik kararıyla harekete geçen Jandarma ve İl Özel İdare ekipleriyle mülk sahipleri arasında gerginlik yaşandı. Tiny house sahipleri, evlerinin bir yapı olmadığını, mobil ev kapsamında olduğunu savunurken, Avukat Feride Feyza İnan ve Trakya Ege Marmara Arazi Geliştirme Kooperatifleri ve Mobil Ev Üreticileri Derneği’nin kurucusu Ali Akkaya da bu yapıların belgeli ve ruhsatlı olduğunu vurgulayarak yasa değişikliği talebinde bulundular.

Konuyla ilgili olarak gayrimenkul hukukçusu Ümit Yasin Kısa, 18 Ocak’ta yayınlanan Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelik’te mobil evlerin çekme karavan statüsünde olduğunu belirtti. Eğer tiny house sabitlenmiş ve yapı özelliği kazanmışsa, imar planının uygun olmadığı arsalara konumlandırılamayacağını ifade etti.

Tartışmalı durumun çözüme kavuşturulması için mülk sahipleri, avukatlar ve hukukçular tarafından yapılan açıklamalara rağmen, tiny house’ların durumu netlik kazanmış değil. Bu durumun, benzeri yapıların bulunduğu diğer bölgelerde de önemli bir tartışma konusu haline gelmesi bekleniyor. Tiny house sahipleri, kanuni belgelere dayanarak yapılarının yıkılmasının haksızlık olduğunu savunurken, karşı taraf ise imar planlarına uygun olmayan yapıların yasal olarak kaldırılması gerektiğini dile getiriyor.

Sonuç olarak, tiny house’ların kanuni durumuyla ilgili süren tartışmalar devam ederken, ilgili kurumların ve mülk sahiplerinin bu konudaki talepleri ve görüşleri doğrultusunda ilerleyen günlerde kesin bir çözüm bulunması beklenmektedir. Bu süreçte, ilgili yasal düzenlemelerin gözden geçirilmesi ve gerekli değişikliklerin yapılması gerektiği vurgulanarak, taraflar arasındaki anlaşmazlığın giderilmesi hedeflenmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Tiny House Sahipleri İle Valilik Arasında Gerginlik Sürüyor: Peki, Kim Haklı?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!