G-QXXHXL9JW0
USD34,11
EURO38,10
CNY4,84
GBP45,35
EURO/USD1,12
BIST9.971,93
Petrol74,49
GR. ALTIN2.861,67
BTC2.167.243,51

TCMB’den Kredi Büyümesine Darbe: Zorunlu Karşılıkta İlave Sıkılaşma!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), sıkı para politikası duruşunu destekleyici ilave sıkılaşma adımları kapsamında, kredi büyümesine dayalı zorunlu karşılık uygulamasına geçti. Resmi Gazete’de yayınlanan yeni düzenleme ile fazla kredi veren bankaların zorunlu karşılık yükümlülükleri artırıldı. Bu sayede bankaların kredi dağıtması zorlaşacak. TCMB’nin Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş oldu. Merkez Bankası tarafından belirlenen kredilerin aylık yüzde 2 büyüme oranını aşan kısmı için TL cinsinden zorunlu karşılık 1 yıl süreyle bloke edilecek.

TCMB daha önce ilave sıkılaşma adımlarına ilişkin duyurusunu yapmıştı. Kredi büyüme sınırlarına yönelik uygulamanın etkinliğini artırmak amacıyla kredi büyümesine dayalı zorunlu karşılık tesis edilmesi yönünde çalışmaların devam ettiği belirtilmişti. Bu adımın, kredi büyümesini kontrol altında tutmaya yönelik olduğu vurgulanmıştı.

Daha önce yapılan duyuruda, kredi büyümesine dayalı menkul kıymet tesisi kapsamında çeşitli sınırlamalar getirilmişti. TL ticari krediler için aylık büyüme sınırı yüzde 2,5’ten yüzde 2’ye indirilmiş, ihtiyaç kredilerindeki sınır yüzde 3’ten yüzde 2’ye düşürülmüş ve taşıt kredilerindeki sınır ise yüzde 2 olarak korunmuştu. Bu adımların enflasyonu kontrol altında tutmaya ve ekonomik istikrarı sağlamaya yönelik olduğu belirtilmişti.

TCMB Para Politikası Kurulu’nun 22 Şubat’taki toplantısına ilişkin yayımlanan özette, enflasyonun belirgin ve kalıcı bir bozulma göstermesi durumunda para politikasının sıkılaştırılacağı vurgulanmıştı. Ayrıca, kredi büyümesi ve mevduat faizinde beklenmeyen gelişmelerin yaşanması halinde parasal aktarım mekanizmasının destekleneceği belirtilmişti. Bu adımların TCMB’nin enflasyonu kontrol altında tutma ve fiyat istikrarını sağlama çabalarının bir parçası olduğu ifade edilmişti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
TCMB’den Kredi Büyümesine Darbe: Zorunlu Karşılıkta İlave Sıkılaşma!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!