G-QXXHXL9JW0
USD33,98
EURO37,67
CNY0,000000
GBP44,73
EURO/USD1,11
BIST9.771,16
Petrol71,06
GR. ALTIN2.727,45
BTC1.859.420,04

TCMB KKM Hesaplarına Yeni Düzenleme: TL Mevduatın Yolu Açılıyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Kur Korumalı Mevduat’tan (KKM) Türk Lirası (TL) mevduata geçişin desteklenmesi ve KKM hesaplarının azaltılmasına yönelik adımlarına devam etti. TCMB’nin bankalara gönderdiği uygulama talimatıyla KKM hesaplarına uygulanan faiz oranı alt sınırı, politika faiz oranının yüzde 80’inden yüzde 70’ine indirildi. Vade sonunda TCMB tarafından ödenecek kur farkı tutarı, politika faizi esas alınarak hesaplanmaya devam edilecek.

Ayrıca, yeni açılacak ve yenilenecek hesaplar için “ek getiri” adı altında herhangi bir ödeme yapılamayacağı bildirildi. Böylece KKM hesaplarında azalmanın hızlanması ve TL mevduatın payının artması bekleniyor. Değişiklikler, 22 Temmuz 2024’ten itibaren geçerli olacak. Daha önce KKM hesaplarına uygulanan faiz oranı alt sınırı, yüzde 50 olan politika faizinin yüzde 80’i seviyesinde bulunan yüzde 40’a karşılık geliyordu. Yüzde 40 seviyesi, yeni uygulama talimatıyla yüzde 35’e indirildi.

Bu adımlarla TCMB, KKM hesaplarının azaltılmasını ve TL mevduatın artırılmasını hedefliyor. Yeni düzenlemeler ile KKM hesaplarına uygulanan faiz oranları düşürülerek TL mevduatın cazibesi artırılmak isteniyor. Ayrıca vade sonunda ödenecek kur farkı tutarı da politika faizi esas alınarak hesaplanmaya devam edilecek.

Düzenlemelerin 22 Temmuz 2024’ten itibaren yürürlüğe girecek olması, bankalar ve mevduat sahipleri için bir geçiş süreci sağlayacak. Bu süreç içerisinde KKM hesaplarında azalmanın beklenmesi ve TL mevduatın tercih edilmesinin teşvik edilmesi hedefleniyor. TCMB’nin aldığı kararlarla piyasada dengenin sağlanması ve ekonomik istikrarın korunması amaçlanıyor.

Bankalar ve mevduat sahipleri, TCMB’nin yeni düzenlemeleri doğrultusunda hareket ederek mevduatlarını TL cinsinden değerlendirmeye yönelebilirler. KKM hesaplarındaki faiz oranlarının düşürülmesi ve TL mevduatın artırılması, piyasada likidite durumunu olumlu etkileyebilir. Bu düzenlemelerin ekonomik istikrara katkı sağlaması ve TL’nin değer kazanmasını desteklemesi bekleniyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
TCMB KKM Hesaplarına Yeni Düzenleme: TL Mevduatın Yolu Açılıyor!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!