G-QXXHXL9JW0
USD34,08
EURO38,07
CNY4,82
GBP45,31
EURO/USD1,12
BIST9.975,61
Petrol74,67
GR. ALTIN2.834,52
BTC2.142.518,19

Tayvan ve Japonya’yı Sarsan Büyük Deprem

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tayvan’ın doğu kıyısındaki Hualien kentinde meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki deprem, ABD Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS) tarafından duyuruldu.

Sarsıntı, Hualien kentinin 18 kilometre güneyinde gerçekleşti ve 34,8 kilometre derinlikte meydana geldi.

İlk depremden yaklaşık 20 dakika sonra ise Hualien kentinin 11 kilometre kuzeydoğusunda 6,4 büyüklüğünde ikinci bir depremin daha yaşandığı belirtildi.

Tayvan Merkezi Meteoroloji İdaresi (CWA) tsunami uyarısı yaparken, USGS de Tayvan ve Çin kıyılarına 1 ila 3 metre yüksekliğinde dalgalara ilişkin uyarılarda bulundu.

Tayvan’ı son 25 yılda vuran en güçlü deprem olduğu belirtilen bu olay, Siber güvenlik ve internet gözlemcisi “NetBlocks”ın da dikkatini çekti.

Deprem sonrasında Tayvan’ın bazı bölgelerinde elektrik ve internet kesintileri yaşandı. Tayvan basını da Hualien’in doğu kıyısındaki Suhua Otoyolu’nun çöküşler nedeniyle ulaşıma kapanmasını rapor etti.

Bölgedeki durumun ciddiyeti, 1999 yılında Taipei’nin 150 kilometre güneyinde meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki depremin yaklaşık 2 bin 400 kişinin ölümüne neden olduğu hatırlatılarak vurgulandı.

Diğer yandan Japonya da depremin etkilerini hissetti. Japonya Meteoroloji Ajansı (JMA), ülkenin güneybatısındaki Okinawa ve Miyakojima adaları için 3 metre yüksekliğe ulaşabilecek tsunami uyarısında bulundu.

Deprem sonrası Okinawa’da tsunami dalgaları görüldü, seferler iptal edildi ve Naha Havalimanı boşaltıldı. Japonya Kabine Baş Sekreteri Hayaşi Yoşimasa, deprem sonrası bölgede hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü açıkladı.

Filipinler de benzer şekilde depremden etkilendi ve Phivolcs, tsunami tehlikesi sebebiyle kıyı bölgerini boşaltılması konusunda uyarılarda bulundu.

Tayvan’ın doğu kıyısındaki Hualien kentinde yaşanan 7,4 büyüklüğündeki deprem bölgede ciddi yıkıma sebep olurken, Japonya ve Filipinler gibi komşu ülkeler de depremden etkilendi. Bu olaylar, bölgedeki deprem risklerini ve hazırlık düzeylerini bir kez daha gündeme getirerek toplumları uyarıcı bir rol oynadı. Tüm bu ülkeler gerekli önlemleri alarak can ve mal kayıplarını en aza indirmeye çalışmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Tayvan ve Japonya’yı Sarsan Büyük Deprem

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!